Minden árthat a hajunknak, ha túlzásba esünk

Szekeres Andi legutóbb arról mesélt, hogy Frizurában nem a trend a fontos, most azonban ad néhány tippet a haj gondozásához, illetve a házipraktikákról is szót ejtettünk.

Nagyanyámnak pontos elképzelései voltak arról, hogy mivel ápolja a haját. Ezek a praktikák ma is működnek?

Kellő utánajárással, igen. Például sokat hallottam a ricinusolajról és a tojáspakolásról. Ezeket én már kevésbé ismerem, de arra emlékszem, hogy a nagymamám, ha barnítani akarta a haját, akkor dióhéjat forralt, és azzal színezett. Amúgy a kamillából főzött teával is szőkíteni lehet a hajszálak végét, akárcsak a citrommal, igaz, ezzel óvatosan kell bánni, mert kiszárítja a hajat.

Manapság annyi a jó tanács, hogy mivel tudjuk ápolni a hajunkat, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Mit tanácsol a fodrász?

Mindenkinek tudnia kell magáról, hogy milyen típusú a haja. Vékonyszálú, göndör, egyenes, erős, stb. Minden termékre rá van írva, hogy mire jó, de az közel sem biztos, hogy nekünk beválik. Ezeket ki kell tapasztalni. Vékonyszálú hajnál, ha nincsen agyonégetve, akkor nem kell pakolást alkalmazni, csak a megfelelő hővédőket rátenni, mert a balzsam zsírosítja. Ha nagyon durva, vastagszálú hajról van szó, arra mehet bármiféle pakolás, nem fogja tönkretenni, sőt. A pakolás úgy működik jól, ha felmelegítjük nejlonban, bebugyoláljuk a hajunkat, hajszárítóval rámelegítünk, és hagyjuk kihűlni. Ez kb. 10 perc.

Nem akarok teljesen laikusnak tűnni, de eddig azt hittem, rátesszük, lemossuk, aztán minden megy magától.

A hajunk szerkezetét úgy kell elképzelni, mint a hal pikkelyét. Ezek a "pikkelyek" felágaskodnak, és közéjük beáramlik a pakolás. A balzsam és a pakolás között az a különbség, hogy a balzsam nem nyit hajszerkezetet, mosástól mosásig tart. A pakolás három-négy mosást is kibír, pont amiatt, mert megnyílik kicsit a hajszerkezet a meleg hatására, és bejut az ápoló anyag. Amikor vízzel leöblítjük, bezár a hajszerkezet.

Forrás: 123RF

Gondolom, ugyanez a helyzet a festésnél és a dauernál is, bár ez utóbbi nem jött újra divatba.

Jobb is, mert ha valaki göndör hajat szeretne, nem a dauer az első, amit ajánlok. Igaz, ma már egyre kíméletesebb szerek vannak, meg a hajegyenesítés is dauervíz alapú, de ettől még, maradjunk annyiban, hogy nem a legnagyobb hajbarát szerről van szó. Még akkor sem, ha az egyszeri egyenesítés nem káros.

Forrás: 123RF

A festék sem az hosszútávon. Itt vannak kiskapuk?

Ha színezőt használnak, akkor kevésbé roncsolják a hajat. Most nem annyira divat a tőből festés, inkább a hajvégeket szőkítik vagy melírozzák. Emellett divatos még mindig az ombre stílus is, de ezek bizony egy sötétebb hajat megviselnek. Egyszeri szőkítésből nem lehet megcsinálni, négy-öt alkalommal neki kell futni, hogy szép szőke legyen, de van, akinél még akkor sem érhető el a kívánt hajszín, s ez azért próbatétel a hajnak.

Ugyanilyen gondot okoz ez a pirosnál vagy a kéknél?

Igen. A divatszínek közül mindegyik alá szőkíteni kell, majdnem hogy fehérre blansolni a hajat. A piros alá elég, ha narancsos, de a zöld, kék, lila igényli a hófehér blansolást. Bemosókkal ezt nem lehet megcsinálni, csak szőkítés után. Egyébként, ha valakinek szőke a haja, tudok ajánlani egy nagyon jó módszert: meg kell vizezni a színes krepppapírt, és a hajat belecsomagolni. Egy-két mosásig kitart a kívánt szín.

És az örök kérdés: hogyan védjem a hajam a hajvasalás okozta károktól?

Léteznek hővédő krémek, sprék, ezek elengedhetetlenek, ha vasaljuk a hajunkat. De hajszárításnál is érdemes használni, mert ott is meg lehet égetni a hajat. A lényeg, hogy semmit ne vigyünk túlzásba, mert akármilyen hajbarát termék legyen, ha átesünk a ló túloldalára, a haj elfárad, és jelez nekünk, de ennek általában nem szoktunk örülni. Ha azt akarjuk, hogy mindig öröm legyen a tükörbe nézni, akkor ne csak egy-egy bulira, eseményre tervezzünk, hanem fordítsunk időt az ápolásra is.