Kutyát, de kitől? - Tenyésztő vs szaporító

Azt már tudjuk, hogyan találjuk meg az életvitelünkhöz, személyiségünkhöz leginkább illő kutyatársat. Bárány Margit kutyatréner tanácsai alapján ki is választottuk a fajtát, már csak meg kell vennünk. Itt jön a következő nagyon fontos kérdés: kitől?

Tenyésztő vagy szaporító? Sokan nem tudják, mi a különbség a kettő között. Ki számít egyáltalán szaporítónak? Van, hogy valaki nem akar üzletet csinálni a kiskutyákból, csak éppen nincs ivartalanítva a kutyája, ő szaporító?

Inkább felelőtlen kutyatartó. Gyakran megesik, hogy beugrik a kerítésen, megérezve a tüzelő szukát egy kankutya, vagy az ösztöneitől vezérelve épp a lánykutya szökik ki a kertből. Keverék kiskutyák születnek, sokszor nem ismert apától, amiről nem tudnak semmit. A kutyusokat elajándékozzák, gyakran a javasolt oltások és féreghajtás nélkül. Egy pici kutya mindig nagyon édes, könnyen gazdára talál és például „jól is jön a kedves idős ismerősnek". Ám a cuki eb felnő, esetleg örökölt olyan tulajdonságokat az apától, amiket a néni/bácsi nem fog tudni kezelni, a városban élő gyerekeinek nem tudja odaadni, mert nekik se idejük, se lehetőségük foglalkozni vele, s akkor hol végzi az egykor aranyos kölyök? Jó esetben a menhelyen.

Az ivartalanítással elkerülhető a felesleges szaporulat, s így az is, hogy az ártatlan állatok menhelyen végezzék.Fotó: 123RF/Inna Astakhova

Itt jön a képbe az ivartalanítás.

Aminek a fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. Nemcsak a felesleges szaporulatot lehet vele megelőzni, hanem komoly betegségeket is. Szukáknál például az álvemhességet, amikor hormonális változások következtében fialás utáni állapotokhoz hasonló tünetek alakulnak ki. Megdagadnak, fájnak, begyulladnak az emlők, ami akár rosszindulatú daganatot is előidézhet. De kanoknál is ugyanolyan fontos az ivartalanítás, hogy ne szökjenek ki a kerítésen, mert az nemcsak balesetveszélyes, de más kanokkal szemben is agresszívvé válhatnak.

Tehát, aki nem ivartalaníttatja a kutyáját, de nem is csinál belőle üzletet, az a felelőtlen kutyatartó. De akkor ki a szaporító?

Aki arra megy, hogy minél hamarabb, minél több pénzt lehúzzon a nála született kiskutyákból. Van több kanja, több szukája, ezeket pároztatja. Nem nézi, hogy genetikailag összeférnek-e, nem szűri a kutyáit az alapvető, fajtára jellemző betegségekre, ezért sokszor gyenge idegrendszerű és veleszületett fizikai problémás kutyák születnek. Itt is kérdéses a megfelelő oltási program, chip és féreghajtás megléte. A kiskutyákat viszonylag olcsón, 30-80 ezer forintért el tudja adni, ami nem tűnik túl soknak, de nem is kevés. Nagyon sok leendő gazdi pedig legyint, hogy „Minek nekem a törzskönyv, az csak egy papír".

Közben meg...

A törzskönyvet a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége állítja ki, minden egyes kutya után hétezer forintért. Nem ez kerül sokba, hanem az ezt megelőző folyamatok. Tenyésztővé váláshoz ugyanis hosszú és költséges út vezet. A leendő tenyésztő törzskönyves szukakölyköt választ a tenyésztés alapjául. A kutyáit nagyon jó körülmények között tartja - szocializálás, táplálás stb. -, a fajtára jellemző örökletes betegségekre, mint például a diszplázia, szűri, így a születendő kölykök jó eséllyel egészségesek lesznek. Kiállításokra viszi a kutyáját, hogy nemzetközi küllembírók értékelését is meghallgassa arról, mennyire felel meg a fajta sztenderdnek. Hogy a kutya hivatalosan is tenyészthető legyen, egy úgynevezett tenyészszemlén kapja meg a megfelelő minősítést. Ezután a tenyésztő kennelt alapít, melynek a neve lesz majd a kiskutyánk vezetékneve. A leendő alom apját tudatosan keresi és választja ki. Idáig eljutni költséges folyamat; nevezési díjak, utazás, szállás, fedeztetési díj, orvosi vizsgálatok, s még hosszan sorolhatnám...

Bárány Margit kutyája, Murhpy fajtatiszta, törzskönyvezett whippet, azaz kis angol agárFotó: Ugray Adrián

Összegezve: mit kapok, ha tenyésztőtől veszem a kutyámat?

Egy egészséges, jól szocializált kutyát kapsz, ami minimum kettő, de inkább három oltással, féreghatjva és mikrochippel fog hozzád kerülni. Magyarországon törvény előírás, hogy kutyát eladni csak egyedi azonosítóval, azaz chippel lehet. A tenyésztők adásvételi szerződéssel adják át a minimum 8 hetes kicsit, amiben szerepel, hogy milyen célra vetted. Ha „csak" családi kutyának, akkor a szerződésbe belevehetik az ivartalanítási kötelezettséget is, hogy még véletlenül se legyen a kutya szaporító áldozata. Tehát, ha tenyésztőtől veszed a kutyád, akkor ugyan látszólag többe kerül majd, de ha belegondolsz, hogy egészséges, jó genetikájú társállatod lesz, akkor hosszú távon nemcsak anyagi, de emberi-lelki szempontból is nagyon megéri.

 

A következő részben Margit arról mesél, mi történik a kutyaoviban, kutyasuliban, mi a különbség tréning és kiképzés között. Egyáltalán, mivel foglalkozik a kutyatréner? S mit tehetsz, ha sehogy se jön össze a jólnevelés?