Internetfüggőség: Igenis létezik!

Kezünkben az okostelefonokkal folyamatosan részesei vagyunk az online térnek. Bárkivel pár perc alatt üzenetet válthatunk, megtalálhatjuk a posztok alapján hol van, merre jár. Még akkor is, amikor különösebb okunk nincs rá, csak unatkozunk, könnyebb és gyorsabb előkapni a telefont és böngészni. Ez már internetfüggőségnek számít?

Megnyugtatunk mindenkit, hogy a gyakori telefonhasználat, vagy éppen a laptopunk bújása nem egyenlő a függőséggel, ám igen keskeny határ húzódik a nagy mértékű online jelenlét és a függés között.

Forrás: AFP/Liu zhuoqun - Imaginechina

A függőség jeleiAz internetfüggők teljes életritmusukat úgy alakítják, hogy minden szabad percüket az online térben tölthessék. Esetenként elfelejthetnek enni, aludni, ez pedig a napi életvitelt is felboríthatja. A függő hiába szeretne mással foglalkozni, az elméje nem engedi. Amint nem jutnak hozzá az internethez elvonási tünetek jelentkeznek, nyugtalanság, ingerlékenység és túlzott agresszió is jellemezheti őket.
Kialakulásának okaÁltalában genetikai tényezők játszanak elsősorban szerepet a függőség kialakulásában. Akinek a családjában előfordult már alkohol- vagy egyéb addikció, azoknál könnyebben alakul ki az internetfüggőség. Azok között, akik stresszes életet élnek, magasabb az előfordulási kockázat.
Jelenleg az internetfüggőség még nem hivatalos mentális zavar, de a kutatók már három altípusát különböztették meg. Ezek alapján beszélhetünk online szerencsejáték-, kiberszex-, illetve videojátékfüggőségről.
Ismerd meg magad!Ha sokat lógsz a telefonon, nézelődsz az online világba, akkor tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, hogy megtudd, vannak-e függőségi problémáid.

1.) A környezeted panaszkodik arra, hogy sokat netezel?
2.) Titkolod, hogy mennyi időt töltesz el az interneten?
3.) Volt úgy, hogy csökkenteni akartál az eltöltött időn, de nem sikerült?