A méret a lényeg? - A testképzavarok lehetséges okai 2. rész

Rengetegen élnek a méretek bűvöletében, s emiatt sosem elégedettek önmagukkal. Az elégedetlenséget sokszor sérülések okozzák, melyek lehetnek nagyobbak, vagy akár egészen aprók is, kinek több, kinek kevesebb. Hogy honnan eredhetnek? Lássuk!

Három lehetséges okot már átvettünk az előző részben, most következzen a többi.

Negyedik sérülés Iskolai abúzus, vagyis zaklatás. Akár szóban, akár fizikailag kaptál bántalmazást, akár önmagad mérted - hibásan - máshoz, az később is kihathat az önértékelésedre, önképedre. Legtöbbször sajnos abba az irányba, hogy nem vagy elég jó itt-ott. Nem vagy tökéletes. 

Forrás: Shuttertock

Ötödik sérülés Baráti társaságban elhangzó, viccekbe burkolt sértegetések, lenéző, lesajnáló tekintetek. Finom abúzus az is, ha a ruházatodat kritizálják, vagy a hajadat. Például: „Szerintem jobban állna neked ez a frizura, nem értem miért nem hordasz szűkebb ruhákat!" stb. Hacsak nem magad kéred ki valaki véleményét, sose hallgass a kéretlen tanácsokra! Ha pedig szükséged van más véleményére, akkor az érkezzen számodra hiteles és elismert embertől.  Attól fogadj el tanácsot, akitől felemelőnek érzed!

De döntesz: az átmeneti sikertelenséget kudarcként éled meg, vagy kitartásra sarkall, és a siker irányába vezető út felé fordít!Forrás: 123rf.com

Hatodik sérülés

Kudarcélmények téves összegzése. Mindannyian kerülünk olyan élethelyzetekbe, amikor úgy érezzük, nem sikerült valami úgy, ahogy szerettük volna. Ha éppen nem másokat hibáztatunk a sikertelenségért, akkor önmagunk felé fordulunk. Ez lehet egészséges is, mely arra motívál, hogy többet tanuljunk, gyakoroljunk egy hasznos folyamatot, de fordíthat afelé is, hogy teljesen elzárkózunk, elutasítjuk azt az életterületet. Például egy nyelvizsga, mely éveken át, sorozatosan sikertelenül végződött, vezethet oda, hogy feladjuk, és soha többet azt a nyelvet még olvasni se vagyunk hajlandóak. De vezethet még nagyobb kitartás felé is, hogy „márpedig, ha a fene fenét eszik is, megcsinálom". Hozzáállás kérdése, melyik irányba fordulunk.

Forrás: Shutterstock

Hetedik sérülés Akár fiatalon, akár idősebbként élsz meg szexuális abúzust, bántalmazást, az sok esetben vezet a szépség rejtegetéséhez. A társadalom áldozathibáztató hozzáállása miatt sok esetben a szépséget, a csinos ruhákat, esetleg a laza viselkedést tartják a szexuális zaklatás alapjának. Ha ezt elhiszed, elhitették veled, és így éled meg a zaklatást, akkor annyira sérülhet az egészséges önképed, hogy inkább elcsúfítod, elrejted magad, visszahúzódsz és így tovább.

Bizonyára lehetne még árnyalni az okokat, de ez a hét fő vonal az, ami erősen befolyásolja az egészséges önkép kialakulását, vagy a már kialakult önkép sérülését. És hogy van-e ezekből kiút? Természetesen! Ahol a probléma, ott a megoldás is. Következő alkalommal ránézünk pár olyan módszerre, melyet az egészséges önképed visszaállítására, vagy megtalálására, felépítésére használhatsz.