A misztikus menzesz - Avagy hogyan működik a havi ciklus?

Minden lány életében eljön az a pillanat, amikor jelentkezik nála a „rettegett" menzesz. Te tudod, hogy mi zajlik a testedben hónapról hónapra? Ahhoz, hogy megértsük a testünket, és rémálom helyett áldásként tudjunk tekinteni eme adományra, ismerjük meg hogyan is működünk!

Honnan indul a folyamat?A kislányok két, petesejtekkel teli petefészekkel születnek, melyek a petesejteket hónapról hónapra tárolják, érlelik, majd elengedik. A petefészkeket a petevezeték köti össze az izmos falú méhhel, mely végül a hüvellyel találkozik.

Mi irányítja a petesejteket?A női szervezet ösztrogént termel, mely minden ciklus előtt növekedésnek indul, ezzel jelzést adva a petesejtnek, hogy elkezdheti az érés folyamatát. Ezt egy úgynevezett tüszőrepedés követi: a szakirodalom ezt hívja ovulációnak. Ezen a ponton van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Ezalatt a progeszteron nevű hormon is működésbe lép, aminek hatásására a méh nyálkahártyája megvastagodik azért, hogy a megtermékenyített petesejtet minél barátságosabb közeg fogadja.

Forrás: 123rf.com

Út a menzeszigA petesejt elkezd vándorolni a petevezetéken keresztül a méh felé, majd, ha nem történt meg a megtermékenyülés, a petesejt útközben felszívódik. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelése csökkenni kezd, ezzel jelzéseket adva a méhfalnak, hogy ne várjon jövevényt, megkezdheti a felrakódott nyálkahártya a leválást. Ez távozik menstuációs vérzés formájában, és ezt a napot tekintjük a ciklus első napjának.

Forrás: Shutterstock

Számoljunk!A ciklus általában 22-35 napos, melynek első napja a vérzés első napja. A 12-14. napon kiszabadul a petesejt és vándorol, eközben vagy megtermékenyül, vagy eltűnik. A vérzési ciklus követéséhez érdemes minden hónapban naptárt vezetned, hogy tudd, szabályosan működik-e. Amennyiben kimarad a vérzés, vagy rövidebb idő telik el két ciklus között, mint 21 nap, keresd fel mindenképpen a nőgyógyászodat!