A méret a lényeg? - A testképzavarok lehetséges okai

Nagyobb lakás, nagyobb kocsi, több fizetés, nagyobb pizza, XXL üdítő és így tovább. Mindenből nagyobbat, többet fogyasztunk, efelé terel minket még a termékek a csomagolása is.

Mik lehetnek azok a mélyben rejlő okok, melyek miatt elégedetlen vagy magaddal? Sérülések. Lehetnek nagyobbak, vagy egészen aprók. Sok, vagy kevés.

Lássuk honnan lehet ezeket összeszedni!

Forrás: 123rf.com

Első sérülés A nem megfelelő párkapcsolatok. Amikor az egyik fél, vagy mindkettő éretlen személyiség, és a párját becsmérlő szavakkal, tekintetekkel bírálja. Nyilván, ha valaki szerelmes, szeretne a párjának minden tekintetben a legjobb lenni, de lássuk be, hogy ebben az esetben ez bizonyosan halálra ítélt kapcsolat. Ott ahol nem vagy elfogadva olyannak amilyen vagy, hovatovább, nem vagy szeretve és rajongva, ott nincs maradásod. Idő kérdése míg a csepegtetett méreg kikezdi az önbecsülésed, ha egyáltalán volt olyanod azelőtt. 

Forrás: Youtube

Második sérülés Számos szülő okoz gyermekének nem szándékosan testképzavart. Olyan kijelentésekkel, mint a "Csak nagy mellű nők tudnak igazán szeretni és ölelni/Kis mellel úgyse tudod táplálni majd a gyermeked." Vagy fiúk esetében az a "Akinek nagyobb van, az a legjobb, akinek kisebb, az béna, akinek ferde az meg már totál ciki." Sorolhatnánk végtelenségig az apró, itt-ott elejtett, de annál mérgezőbb megjegyzéseket, melyektől idővel az önbecsülésünk önbecsmérléssé válik. Később már saját gondolatainként halljuk az  önmagunkról alkotott lekicsinylő, bíráló mondatokat. 

Forrás: 123rf.com

Harmadik sérülés A média által túlmisztifikált, idealizált testek. Szőrtelen, tökéletes, kellemesen barna, sosem ősz haj, tökéletes smink, férfiaknak tökéletes sárm, parfümökkel agyonfújt test és így tovább a végtelenbe. Örvendetes, hogy egyes fehérnemű- és testápológyártók már nem csak a tökéletes idomokkal reklámoznak. Felbukkantak a teltebb, vagy épp extrémen vékony hölgyek, anyák, és a műtéti hegekkel élő nők. Már vannak próbálkozások az ideálok ledöntésére, de ezek még nem elég hitelesek. Sok körülöttük a szánalom, a "na jó, ti is szépek vagytok" reakció.

Folytatása következik! :)