Amiről talán nem a szüleidtől szeretnél hallani – Kamaszkori szex

A serdülőkor rengeteg nehézséggel jár, változik a tested, beindulnak a hormonok, ami számodra furcsa, sokszor akár kellemetlen érzéseket is okozhat. Ilyenkor a legjobb, ha a szüleidtől, vagy egy olyan felnőttől kérsz tanácsot, akiben megbízol. Addig is, amíg ez megtörténik, összefoglaltuk a leggyakoribb kamaszkori szexualitással kapcsolatos kérdéseket, hogy ezzel is segítsünk a tájékozódásban!

Ismerd meg a tested!

Elérkezett az idő, amikor már különleges érdeklődéssel fordulsz a másik nem felé, esetleg már az első párkapcsolati lépéseket is megtetted. Rengeteg frusztráció és stressz gyülemlik fel benned ezekben az időkben, hiszen magad sem tudod, hogyan kezeld a rajtad eluralkodó vágyat. Az önkielégítés az egyik legjobb mód arra, hogy megszabadulj az így keletkező belső feszültségtől.

A fiúk kamaszkorban ösztönösen ráéreznek a legmegfelelőbb módszerre, a lányoknak azonban sok esetben ez nehezebben megy. A legfontosabb – akár fiú vagy, akár lány -, hogy közben ne legyen szégyenérzeted, és ne a felnőtt filmekből tájékozódj! Hagyj időt magadnak a tested felfedezésére, figyeld meg, hogyan reagálsz az érintésekre - ez hatalmas segítség lesz később a kielégítő szexuális élet felé vezető úton!

Forrás: Unsplash

A petting hatalma

Közhelynek hangzik, de az első együttlétet csak olyannal érdemes megejteni, akivel érzelmileg is stabil alapokon álltok. Ezt kamaszkorban még nehéz felismerni, hiszen kevés tapasztalattal rendelkezel. A csókcsaták közben eluralkodhat rajtatok a kíváncsiság vagy a türelmetlenség, de ez nem ok arra, hogy a szexuális aktus meg is történjen. Ha mindenképpen szeretnétek még közelebb kerülni egymáshoz, fedezzétek fel egymás testét pettinggel, amibe a csóktól a simogatáson át a masszázsig minden beletartozhat. De ne ugorjatok át lépcsőfokokat!

Forrás: Unsplash

Ne engedj a nyomásnak!

Ez főként a lányoknak szól. A kamaszfiúk sokszor nehezen uralkodnak a saját testükön és vágyaikon, és ennek hangot is adnak. Sok lány attól fél, hogy ha nem történik meg az aktus, akkor a fiú elhagyja. Ám aki nem képes várni a megfelelő pillanatra, az nem érdemel meg téged! A negatív szexuális élmény feldolgozása sokkal nehezebb, mint egy szakításé!

Ugyanez vonatkozik az orális szexre is. Ha már a gondolattól is negatív érzések kerítenek hatalmukba, vagy már kipróbáltad, de számodra kellemetlen volt, mondd el! Soha ne érezd úgy, hogy bármit kötelező megtenned!

Forrás: Unsplash

Fogamzásgátlás

Ha úgy érzitek, készen álltok az első szexuális együttlétre, válasszatok olyan helyszínt, ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat fizikailag és lelkileg is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fogamzásgátlásról már az együttlét előtt gondoskodjatok. Az óvszer nem csak a nem kívánt terhességtől véd meg, de a nemi úton terjedő fertőzésektől is, s bármelyik szupermarketben, drogériában, vagy patikában megvehetitek.

Az aktus hevében is figyeljetek arra, hogy az óvszer mindig a helyén legyen! A helyileg ható fogamzásgátlók, pláne a megszakításos védekezés nem nyújtanak megfelelő védelmet! Jó, ha tudod, hogy 18 éves kor alatt más fogamzásgátló módszereket csak szülői beleegyezéssel és nőgyógyász közreműködésével vehetsz igénybe.

Az első szex

Ne ijedj meg, ha az első alkalom nem lesz olyan varázslatos, mint vártad! A fiúk sok esetben az izgalomtól és az idegességtől nem találják a helyüket az ágyban, illetve hamar bekövetkezhet az ejakuláció, de ez teljesen normális! A lányoknál az első alkalom lehet kellemetlen, fájhat, sőt a vérzés is gyakori, ettől nem kell megijedni! Mindig kommunikálj a partnereddel, tájékoztasd arról, hogy mit érzel és legyél türelmes a testeddel! Még a szexuálisan tapasztaltaknak is időre van szükségük egymás megismeréséhez.

Az első aktus után maradjatok még együtt pár órát, beszéljétek meg az élményt, hogy a következő együttlét már gördülékenyebben menjen!