A férfi könnye épp olyan emberi, mint a nőé

Miért gáz, ha egy fiú sír? Nem én kérdezem, egy sráctól hallottam. Ő sem értette, én sem értem. Tényleg, miért hisszük azt, hogy csak a lányok sírhatnak?

Forrás: Unsplash

Nem újdonság, a fiúkba már kiskorban természetellenes dolgokat nevelnek.

Egy fiú nem sír! Nem szabad sírni, mert gyengének tűnsz!

- szól a legáltalánosabb tanítás az olyan szülőktől, akik maguk sem szeretik kimutatni az érzéseiket. Minden problémájukat lenyelik, és ugyanezt várják a gyerekeiktől is. Pedig, ha tudnák - és magukról tudhatnák -, hogy az ilyen mondatok, elvárások milyen súlyos lelkibetegségeket okozhatnak, akkor inkább azt az utat mutatnák meg, amelyiken egyensúlyba kerülhet a férfiasság és az érzelmek kimutatása.

Az érzelmileg érett férfi számára fontos, hogy elégedett legyen önmagával, férfias felelősségeit teljesíteni tudja. Őrültség azt várni tőle, hogy rezzenéstelen arccal, kősziklaként tartsa magát a nehéz helyzetekben.

Az érzelmileg erős férfi sír...Forrás: Pixabay

Erő, bátorság, kitartás, ezek a férfiszerephez kötődő tulajdonságok, ezek a társadalmi elvárások,

Tegyük fel, hogy egy viharba keveredett gép pilótájának, aki történetesen férfi, az a dolga, hogy megmentse a gépen utazó utasokat és a személyzetet, ezért a vihar és villámcsapások közepette bármennyire is retteg, nem siránkozik, hanem erején felül küzd, hogy épségben letegye a gépet. Ha  nyugodtan kezeli a helyzetet, erőt, biztonságot sugároz, nem esik kétségbe, azzal ad egy viszonylagos biztonságérzetet, hitet a gépen ülőknek is. De, hogy ő mit él át közben és főleg utána...

Tehát a kapitány mindent megtesz, leteszi a gépet. Egy pilótanővel szemben szakmailag és emberileg is ugyanazok lennének az elvárások, de a sikeres landolás után senki nem mondaná neki, hogy ez aztán igazán nőies munka volt, inkább azt mondanák, ez igen, férfiasan helytállt. És ha utána elerednének a könnyei, teljesen természetesnek, emberinek gondolná mindenki. 

Na de, ha a férfi pilótának csordulnak ki a könnyei, akkor valamiért az "olyan kínos" annak, aki látja. Pedig ahhoz, hogy egy majdnem katasztrófát feldolgozzon, a férfi pilótának is ugyanúgy szüksége van arra, hogy kisírja a felgyülemlett érzelmeket.  A sírás ugyanis érzelmeink lecsapódása, megkönnyebbülést hoz, stresszoldó hatással van szervezetünkre, nemtől függetlenül. 

Az érzelmileg éretlen férfi óbégat, nyavalyog, sajnáltatja magát.Forrás: 123RF/David Tiberio

Tehát az érzelmileg erős, érett férfi sír. Nemúgy az érzelmileg éretlen társa, aki óbégat, nyavalyog, sajnáltatja magát. Könnyek nélkül. Ez is egy reakció az érzelmei kifejezésére, egy nagyon is kényelmes módszer, hiszen "nem sírt, mint egy lány", csak közben megfeledkezett arról, hogy az önsajnálat óriási energiát emészt fel, ráadásul a megoldás sem került közelebb hozzá. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gyengébbnek látszik, mintha pár könnycseppet elejtett volna.

Szóval, félre a káros beidegződésekkel és mondjuk ki, ami bánt bennünket! Azt is, ami cikinek tűnik, és merjük megengedni a csapot, ha belül már dübörög valami!

Könnyeink sokat segíthetnek, ne csak letöröljük, hanem tudatosan figyeljük őket. Érdemes a problémák gyökereit boncolgatni, mert a könnycseppjeink szorosan kapcsolódnak az érzelmeinkhez.

A kifolyt könny megkönnyebbülést hoz magával és megerősít abban, hogy érző lények vagyunk. Márpedig a társas kapcsolatainkban szükségünk van az érzelmeinkre. Kősziklaként kívülről egy ideig csodálnak, miközben belül repedezünk.

                                                                                                                                                            SZV