Vonzanak az egyéjszakás kalandok? A szakértő elmondja, miért

A barátnőm az egyik legnagyobb szerelmi kalandor a világon. Van aki rüfkének nevezné, én viszont felnézek rá, mint Samanthára a Szex és New Yorkból, amiért ilyen szabadon éli meg a szexualitását. De nem mindenkinek jönnek be az ilyen futó kalandok, ezért, gondoltam, utána járok, mitől függ, hogy valaki szereti-e az egyéjszakás kalandokat.

Mostanában lehetetlen csak úgy a belváros borgőzös szombat éjszakájában belebotlani egy szexi, magas, izmos norvégba - ha jobban tetszik spanyolba - de a barátnőmnek annyi kalandja volt már, hogy a puszta emlékek is átsegítették az elmúlt időszak egy-egy magányos éjszakáján. Mikor együtt buliztunk a "taníts mester" felkiáltással indultam el otthonról, és előfordult, hogy nem egyedül értem haza. De rá kellett jönnöm, hogy az egyéjszakás kaland nem nekem való. Mint kiderült, ennek oka van!

Pósa-Kovács Lilla a Kert Pszichológia és Coaching pszichológusa mesélte el, mi lehet egy-egy "Samantha-típus" mögött.

"Az egyéjszakás kalandokat kedvelőkről több tanulmány is készült már. Az egyik legérdekesebb írás azt mondja, hogy egy különleges gén (DRD4) felelhet azért, ha hajlamosak vagyunk egyéjszakás légyottokba bonyolódni. Ezt nevezzük "kalandor-génnek".

Az pedig, hogy egyáltalán vágyunk-e ilyen szexuális kapcsolatokra a személyiségünktől is függ. Van tehát olyan, aki hajlamos rá, szereti és vágyik rá, és van, aki nem hajlamos és nem is vágyik rá -, mondta a szakértő, s azt is hozzátette, hogy a furcsa gén mellett rengeteg más dolog is befolyásolja az efféle élménykeresést.

Forrás:123RF

"Fontos tényező, hogy valaki extrovertált vagy intovertált, tehát inkább a külső ingerkeresésre vagy a belső megélésre hajlamosabb. Összefüggésben lehet azzal is, hogy azok, akik folyamatosan beszabályozzák magukat, kevésbé hajlamosak az egyéjszakás kalandozásokra, mint akik alacsony önellenőrzésűek, tehát spontánabbak. Mindemellett a családból hozott erkölcsi és morális minta is nagyon fontos. Előfordulhat, hogy épp azt követjük, amit otthonról kaptunk, egy szabadszelleműbb kapcsolati mintát vagy épp ennek ellenkezőjét, de mindkettő szöges ellentéte is előfordulhat. Mindebből világosan látszik, hogy bár szeretünk sztereotípiák és személyiségtípusok mentén gondolkodni, alapvetően nem lehet mindenkit betenni egyik vagy másik kalapba" - magyarázta Lilla, aki azt is elmondta, mikor lesz káros az egyéjszakás kalandkeresés.

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy mindenki önazonosan, a szexuális és érzelmi önismeret birtokában élje meg a szexualitását. Az elköteleződés nélküli együttlétek normálisnak mondhatóak, amíg az nem csap át a mentális egészségünket megkárosító ágyból-ágyba ugrálásba, promiszkuitásba. Ellenkező esetben érdemes szakemberhez fordulni.