Lábtörlő vagy perzsaszőnyeg? Melyik akarsz lenni?

Nem tisztel, beszól, úgy kezel, mint egy rongyot, tegnap még ölelgetett, ma az üzenetre sem válaszol - és ezek csak a legvisszafogottabb helyzetek, amelyek bárkinél előállhatnak. Nincs tuti recept, hogy kivédd, mert az élet a legnagyobb kavarógép, és sokszor arcon legyinthet. Az más kérdés, mit teszel meg azért, hogy ez minél kevesebbszer forduljon elő.

A címben szereplő kérdést anno apám tette fel nekem, amikor azon nyavalyogtam, hogy hiába érzi úgy, nincs köztünk semmi az egyik sráccal. Pedig volt. Aztán kinyögtem, hogy azért nincs hivatalosan, mert félek tőle.

Minden lányt lekezel, elvárja, hogy udvaroljanak neki(!), naponta váltogatja a barátnőit, és nála az érték ott kezdődik, hogy jó tested van-e, s gyorsan képes vagy-e megszabadulni a textiltől, ami takarja.

Apám hümmögött egy sort, majd azt mondta: "Marhaság, jó gyerek az". Ezen úgy kiakadtam, mint a kakukkos óra, és azonnal felsoroltam száztíz okot, hogy miért téved. Megint hümmögött egy sort és közölte:

Nem jól nézed a dolgot. De ha igen, akkor nincs szükséged olyan srácra, aki csak ezeket értékeli. Inkább szúrd meg az ujjad, az pont megfelel felesleges fájdalomnak.

Egyre izgibb ez a beszélgetés, gondoltam, pedig akkor még a következő kérdését nem is hallottam. "Milyen szőnyegeket ismersz?"

Első felindulásomban majdnem megtapsoltam ezt az irányváltást, aztán lehiggadtam, és a bolyhostól a szúrósig mindent felsoroltam. Hagyta, hogy küszködjek, aztán jól kiemelte a két végletet: lábtörlő vagy perzsaszőnyeg?

Mondd, melyik szeretnél lenni? Az egyikbe mindenki beletörli a lábát, úgy megy át rajta, hogy rá sem néz. A másikra cipő nélkül is félve lép rá.

Na, egyet találhatsz, hogy melyiket választottam. De az öregem azonnal felhívta a figyelmemet, hogy ez nem ilyen egyszerű. Mert ahhoz, hogy perzsaszőnyeg legyek, önmagam és mások szemében, úgy is kell élnem, viselkednem.

Hát persze, apa, hol a kézikönyv ehhez???

Humorosnak éreztem a kérdést, de később kiderült, hogy apám komolyan gondolta, és az évek alatt olyan vaskos "kézikönyvet" sózott rám, amit azóta sem győzök "lapozgatni". Van pár toplistás elem benne, amit kiemelek már az elején.

  1. Ha önmagadat nem értékeled, akkor ne várd, hogy mások értékeljenek. Perzsaszőnyeg kézikönyv első fejezet, első mondat. Pirossal.
  2. Minél jobban ismered önmagad, annál kevésbé fáj a magány, és nem sétálsz bele önként a "Mindegy, hogy milyen, csak ne legyek egyedül, illetve a Még ő is jobb, mint senki" csapdába.
  3. BESZÉLJ! Mondj ki mindent, ami benned van. A legnagyobb hibát akkor követed el, amikor azért hallgatsz, mert a másikat nem akarod megbántani.
  4. A perzsaszőnyeg nem azonos a nyafogó királylánnyal. Legyél igényes, emberi, őszinte önmagaddal és másokkal. Ja, hogy attól félsz, visszaélnek az őszinteségeddel? Ez is csak egy alibi, amivel magadat áltatod, mert nem mersz kiállni a gondolataidért, az érzéseidért. Ki mondta, hogy sosem csalódsz majd?
  5. MÁSOK HELYETT EGYETLEN KÉRDÉST SE VÁLASZOLJ MEG! "Biztos azt hiszi, azt gondolja, úgy érzem..." NE ÉS NE! Kérdezd meg, s majd megtudod, hogy azt hiszi-e, azt gondolja-e, valóban jól érezted-e. Ha nem válaszol, ha ködösít, nem a te embered!
  6. Egyetlen srácból se csinálj Dávidot (tudod, a kis parittyás, aki nekiment Góliátnak, Michelangelo meg kifargata belőle a tökéletes pasit). Ha teleaggatod olyan tulajdonságokkal, amiről ő sem tud, és a rózsaszínű köd felszálltával őt hibáztatod, amiért ezek nincsenek meg benne, magadra vess.
  7. Magadra se aggass olyan "díszeket", ami tőled idegen. Úgy jársz, mint a karácsonyfa. Szép-szép, de csak egy ideig. Egy örökzöldnek nem kell álruha.
  8. Mielőtt elvárod, hogy értsék a tested reakcióit, igényeit, előbb ismerd meg te őket.  
  9. A lélek nélküli szextől ne várj se odafigyelést, se perzsaszőnyeghez méltó bánásmódot. Ha mégis megteszed, ne döbbenj meg, ha lábtörlőként kezelnek. 
  10. Hátsó vagy önző szándékkal sose hajts rá olyanra, aki foglalt. Van úgy, hogy elcsábulsz, mert a tiltott gyümölcs vonzó tud lenni, de csak akkor indulj el, ha nem romokra kell építened. A bumeráng mindig visszavág, ha jogtalannak érzi a kontárkodásodat, erre készülj fel!

+1      Pusztán azért, mert minden barátnőd túl van az első szexuális élményén, te ne kezdj el kapkodni. Tedd emlékezetessé, például olyannal, akivel már "lépcsőztél" előtte...

Hoppá! Lépcső.

Nem az, amire gondolsz, de mégis. Az ölelés, az érintés és a csók fokozatai.

Akkor azt hittem, apám azért szédít ezekkel, hogy minél később kezdjen virágozni a bimbózó szexuális életem. Aztán nagyon hamar megtapasztaltam, hogy mekkora zseni. Mert ez az együttállás akkora tüzijátékra képes, hogy az már zene. A következő részekben "énekelek" erről is....