A hüvelygomba nem uniszex dolog?

A tudatlanság és az álszemérem nagyúr, mi meg ott tartunk, ahol évszázadokkal ezelőtt: meg ne szólalj, oldd meg, és ha lehet ne idegelj vele, mert ez a te bajod, nem az enyém. Ha így folytatjuk, magam is elhiszem, amit az a „számítógépes-cheguevara" állított, hogy őt bizony hagyják békén a hüvelygomba reklámokkal, mert az nem uniszex dolog.

Igen, van az a helyzet és életkor, amikor a hüvelyflóra felborulása és annak következménye, valóban csak ránk tartozik, és nem kell feleslegesen borogatnunk a szennyest. Nyár, strand, elkapkodott, esetleg elmulasztott tisztálkodás, vagy éppen az immunrendszerünk gyengesége is előidézheti a nemkívánatos panaszokat. Ám, ha járunk valakivel, és intim kapcsolatunk is van vele, legyen az ismerkedős petting, netán szex, hadd ne hagyjuk ki a buliból!

Forrás: Shutterstock

Nem egyszerű ilyesmiről beszélni, ez tény, pont olyan nehéz, mint egy fiatalt azzal sokkolni, hogy semmi gond, mutassuk meg a doktor bácsinak, ő majd segít.

Viszont, ha azt vesszük, hogy az egyik legtöbb örömet és ugyanakkor gondot okozó szervünkről van szó, akkor igenis vegyük a bátorságot, hogy beszéljünk róla, kérdezzünk, védelmezzük és vigyázzunk rá.

De ami a legfontosabb: ismerjük meg. Mit adhat nekünk? (ez egy másik téma) És mit idézhető elő? Mindkettő fontos. Az öröm és a probléma is. Nem azért, hogy ez utóbbin kattogjunk, elutasítsunk mindent, ami „bajt hozhat a fejünkre", hanem, hogy lazán megelőzhessünk, vagy kezelhessük.

 Mondhatod, hogy hagyjalak az old school dumámmal, de akkor is megosztom veled nagyanyám „ismeretterjesztőjét", ami egy életre cseng a fülemben:

Nagy becsben kell tartanod a vaginádat, mert ha nem, kopogni fog, vagy berúgja az ajtót. Tisztább és érzékenyebb, mint a szád, hiszen abba sok minden megfordul, de egyet öblítesz, aztán mehetsz tovább. Itt azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Lent van, szőrzet takarja, nagy része teljesen zárt, de ez nem jelenti azt, hogy nem úgy kell vele törődni, mintha a kirakatban lenne.

A kamilla vagy cickafark nem hiányozhat soha a polcodról, főzöl egy jó teát, strand, meg izzasztó napok után az a minimum, hogy megmosakodsz velük. Ha már közelebbi kapcsolatban vagy egy fiúval, soha nem lehetsz annyira szerelmes és buta, hogy nem mosatsz vele (nemcsak) kezet, ha hozzád nyúl.

Igen, van az a helyzet, amikor nincs erre lehetőség, és mindig nem tudtok előtte nagy fürdőzést tartani, de akkor amint lehet, 'tedd tisztába magad'. Irrigálj akkor is, ha gumit használtatok.

Kemikáliákat ne vegyél, akármit találnak fel, nuni parfüm, illatos krém, te csak olyat tegyél oda, ami az egészséges pH-értékét fenntartja.

És jegyezd meg jól: amíg nincs fiú az életedben, a te feladatot, hogy minden rendben legyen, de bármi előjön, ne szégyelld, beszélj róla, menj orvoshoz, mert nagyobb bajt előzöl meg vele, mintha ijedten kapkodsz és hülyeségeket csinálsz.

Viszont, ha van komoly fiú az életedben, avasd be, mondd el neki, hogy te nagyon vigyázol a vaginádra, így legyen ebben is partner, ha már az örömöket igényli. Ha kinevet, figyelmen kívül hagyja a kérésedet, nem a te embered. Ha nem mersz erről beszélni vele, akkor sem.

És döntsd el időben, melyik jobb: a kopogás vagy az ajtóberúgás?! Kopogááás? Tényleg?! Én a helyedben az örömöket választanám.

Nem is szaporítanám túl, mert tudom és hiszem, hogy ez a megelőző, óvó mentalitás sok felesleges problémától megkíméli az embert. Ma már vannak mindenféle csodaszerek, krémek, kúpok, de az én polcomon azóta is kiemelt helyen virít a kamilla és a cickafark. Mondom az enyémen. Mindenki azzal előz meg, védekezik, amit a nagyanyja, anyja tanított neki.

Az is előfordulhat, hogy nem beszéltetek ilyesmiről. Akkor se hánytorgass fel semmit, inkább olvass utána, tudakozódj, és alkosd meg a saját szabályaidat, rendezd be a polcodat.

És el ne hidd, hogy ez a viszketéssel, folyással járó fertőzés egy kúppal, krémmel pikk-pakk kezelhető. Ha már látható, érezhető jelei vannak, akkor azt mondom, fordulj orvoshoz, mert egy alkalmasnak tűnő kúppal, „házi diagnosztikával és kezeléssel"még nagyobb felfordulást tudsz okozni.

Pedig te is az örömökre gyúrsz, nem?