Halloween utáni borzongás a rémtörténetek atyjával

„Az emberiség legősibb és legerősebb érzése a félelem, a legősibb és legerősebb félelem pedig az ismeretlentől való rettegés."

Hallottad már azt a szót, hogy Cthulhu?Howard Phillips Lovecraft egy újabb név a „saját korukban el nem ismert zsenik" végtelenbe vesző listáján. Egy megőrült apával, tönkrement házassággal, anyagi csőddel, végzetes betegséggel a háta mögött sikerült egy korokon átívelő lenyomatot hagynia az irodalomban.

Howard Phillips LovecraftForrás: Wikipedia

Manapság a Cthulhu-mítoszról ismerik, holott mindez parányi szegmense életművének. Igazság szerint a mítosz ma ismert változatát későbbi rajongói dolgozták ki, az eredeti gyökerei egy e hónapban 102 éves novellából fakadnak.

Lovecraft rajza Cthulhu-róForrás: Wikipedia

Lovecraft 1919 novemberében jelentette meg Dagon címre keresztelt művét, melyben az óceánok mélyén élő humanoid halemberekkel és ősi istenükkel borzolja fel gondolataink háborítatlan tengerét. Egy morfium függő első világháborús veterán delejes emlékein keresztül mesél nekünk egy furcsa monolitről és még furcsább őrzőjéről.
Ha nincs kedved átrágni magad a könyveken, vegyél elő egy filmet!Mégis ki gondolná, hogy egy ekkora potenciállal rendelkező életművet ne érne meg filmvászonra vinni? Elnézve a temérdek Lovecraft adaptációt, vajmi kevesen. Szinte minden novellának létezik minimum egy filmes változata, bár minőségük erősen ingadozó. A sok közül most a Dagon - Az elveszett szigetet ajánlom figyelmetekbe!

Miért éppen ezt?

  • Egyrészt - valószínűleg - ez az egyetlen Lovecraft film, ami magyar szinkronnal élvezhető! Ugyan feliratosak közül bőven tudsz válogatni, de az már majdnem olyan mintha könyvet olvasnál.
  • Másrészt a film a novellák rajongóinak is bőven tartogat csavart! A Dagon nevével ellentétben nem a fent említett Dagonnak az adaptációja. Több műből merít inspirációt, főleg az Árnyék Innsmouth fölött szolgál alapjául.

Maga a sztori első ránézésre egyszerű, mint az egyszeregy. Hajótörött csapatunk egy spanyol halászfaluban találja magát, ahol valami korántsem stimmel. Segítségre lenne szükségük, azonban helyette egy lidérces rémálomba csöppennek.

Ha eleged van a klisés horrorsztorikból, mindenképpen tegyél egy próbát Lovecraft-tal, legyen akár könyv, akár film!