Minden évszakban figyelj a folyadékbevitelre!

Nyáron sokat hallunk a folyadékpótlás fontosságáról, hiszen a rekkenő hőségben gyorsabban felborulhat szervezetünk vízháztartása. A hideg idő beköszöntével azonban sokan megfeledkeznek a megfelelő mennyiségű folyadék, elsősorban víz beviteléről.

Forrás: 123rf.com

Nem árt hangsúlyozni, hogy nemcsak a hőmérsékletváltozás miatt csökkenthet a szomjúságérzetünk, de az életkor előrehaladtával is egyre kevésbé jelez a szervezetünk, ha folyadékpótlásra van szüksége. Az októberben lezajlott Aqua Challenge kihívás is arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel is elengedhetetlen része.

Érdemes átismételnünk, mit is mond jelenleg a tudomány, mennyit kell innunk naponta egészségünk megőrzése érdekében.

A víz kiemelkedően fontos szerepet játszik szervezetünk megfelelő működésében, hiszen testtömegünk több mint 60%-át ez az anyag alkotja, még csontjaink is tartalmaznak folyadékot. A víz elengedhetetlen a normál testhőmérséklet-szabályozás, a jó fizikai és szellemi állapot fenntartásához. Testünk akkor funkcionál megfelelően, ha a szervezetbe jutó és ott termelődő folyadék, illetve az onnan távozó víz, azaz a folyadékleadás mennyisége egyensúlyban van.

Forrás: Shutterstock

Az optimális állapotot befolyásolhatja a külső hőmérséklet, az anyagcsere-folyamatok, a mozgás, illetve az esetleges betegségek is. Az emberi szervezet nem rendelkezik folyadékraktárakkal, ezért, ha az egyensúlyi állapot felborul, nagyon hamar fizikai tüneteket észlelhetünk magunkon, mint például fejfájás, a koncentráció csökkenése, fáradtság.

Elég csupán 2 százalékos folyadékvesztés ahhoz, hogy ne érezzük jól magunkat. Egy 70 kilós embernél már kellemetlen közérzetet okoz, ha a napi ajánlott mennyiségnél 1 literrel kevesebb vizet iszik vagy 1 liter folyadékot veszít annak pótlása nélkül.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői ajánlása szerint a napi ajánlott folyadékfogyasztás felnőtt nőknél 2 liter, férfiaknál 2,5 liter. Ez a mennyiség szobahőmérsékleten, normál fizikai terhelés, főként ülő életmód mellett végzett napi tevékenységek esetén elegendő a megfelelő folyadékegyensúly fenntartásához. Annak, aki fizikailag aktív életmódot él – fizikai munkát végez vagy aktívan sportol –, a napi ajánlott mennyiség akár 4,5 literre is növekedhet. Terhesség és szoptatás alatt szintén magasabb az érték, 3,3-4,8 liter a napi szükséglet.

Természetesen nem mindegy, hogy ezt az ajánlott mennyiséget milyen formában juttatjuk be szervezetünkbe. A szükséges mennyiség 20-30 százalékát az elfogyasztott ételek tartalmazzák. A gyümölcsök, zöldségek folyadékban gazdag táplálékok, de a levest vagy egyéb folyadékot tartalmazó ételt is.

Forrás: Shutterstock

A legfontosabb beviteli forrás szervezetünk számára mégis a víz, ráadásul Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű, érdemes csapvizet vagy szűrt vizet választanunk. Így nemcsak szervezetünk, hanem egyúttal környezetünk számára is a legjobb döntést hozzuk, hiszen a csomagolás által nem termelődik műanyaghulladék.

Ha a folyadékpótlással párhuzamosan szervezetünk vitamin- és ásványianyag pótlásáról is gondoskodni akarunk, jó döntés a vitaminitalok fogyasztása. A vitaminitalok valójában vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított szénsavas vagy szénsavmentes italok, jellemzően csökkentett vagy zéró cukortartalommal, élvezetes és praktikus alternatívái a mindennapi vitamin- és ásványianyag-pótlásnak. Ebben az esetben is válasszuk a műanyagmentes, fenntarthatóbb aludobozos változatot!

Forrás: Shutterstock

Mivel veséink egy óra alatt maximum 1 liter vizet tudnak feldolgozni, érdemes egyenletesen elosztva bevinni a folyadékot a nap folyamán, óránként nagyobb pohárnyi, kb. 2,5 deciliteres mennyiségekre elosztva. Így tud az elfogyasztott folyadék a legjobban hasznosulni és ily módon terheljük legkevésbé a veséket.