A halloween története - még 4 nap, és itt van

Sokan úgy tudják, hogy a halloween egy amerikai ünnep, azonban az ír eredet mellett is sokan leteszik a voksukat. Az angolszász országokban elterjedt népszokások modern köntösbe átültetve az egész világon népszerűvé váltak. Bár itthon nem szokás házról házra járva csokit vagy csalást kiáltani, a halloweeni bulik ettől még természetesen elhalaszthatatlanok. Na de mégis akkor kinek van igaza, honnan ered ez az ünnep?

A halloweent elsősorban amerikai filmekből ismerte meg a világ. A hollywoodi produkciók rengeteg kulturális behatást tettek és tesznek nap mint nap a világra: számos amerikai szokás vagy hagyomány lett népszerű akár idehaza is, ilyen például a fogtündér, vagy épp a cikk témáját képező halloween. Az Amerikai Egyesült Államok tudatos kulturális expanziója volna a halloween? Szándékosan akarják ránk erőltetni a szokásaikat? Vagy csak egy ártatlan, mókás ünnep, amiből senkinek semmi baja nem származik?

Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A halotti ünnepkör

A halloween része egy több elemből álló halotti ünnepkörnek, melyet a keresztény világban, sőt, sokszor azon kívül is nagy jelentőséggel ruháznak fel. Október 31-én van halloween, ez volt az ősi kelta halotti fesztiválnak, a samhainnak is az időpontja.

A katolikus egyház november 1-jén ünnepli a mindenszenteket, ekkor az üdvösséget nyert lelkekről emlékeznek meg: a már a mennyek országába került lelkek további boldogságáért folynak imádkozások. Ezzel szemben november 2-án, halottak napján azokért a lelkekért kérnek a hívek közbenjárást, melyek még a tisztítótűzben várják a teljes megtisztulást, hogy idővel a szeretteikhez csatlakozhassanak az üdvösségben.

Forrás: NurPhoto via AFP/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

Ki hinné: a pogány eredetű halloweennek is vannak keresztény vonatkozásai. Az ősi pogány kelta halotti fesztiválból fennmaradt szokásokra építve a kereszténységre áttért írek október 31-én ugyanis az elkárhozott, pokolra jutott lelkekért imádkoztak.

A keresztény megközelítés szerint tehát három halotti csoportnak három különböző napon van ünnepe:

október 31-én az elkárhozott lelkeknek,

november 1-jén az üdvözült lelkeknek,

november 2-án pedig a tisztuló lelkeknek.

Miért szokás beöltözni halloweenkor?

A pogány kelták úgy hitték, hogy a halottak szellemei október 31-e éjjelén visszatérnek az élők világába. Nem csak kísérteni jönnek, de képesek arra is, hogy megszálljanak élőket és átvegyék a testük felett az irányítást. Ezt elkerülendő jutottak a kelták arra a következtetésre, hogy ha ők maguk is halotti szellemek és démonok formáit öltik fel, akkor azok nem fogják felismerni őket.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Miguel Candela

Szörnyűségesebbél szörnyűségesebb, a lehető leghátborzongatóbb maskarákat öltöttek, ezzel pedig nem csak azt remélték, hogy a szellemek nem ismerik fel őket, hanem azt is, hogy a náluk kevésbé ijesztő ábrázatú halotti lelkeket sikeresen el is tudják ijeszteni.

De ez nem egy amerikai ünnep?

De igen, mai formájában az Egyesült Államokban alakult ki. A brit elnyomás hatására az 1840-es években mérhetetlen számú ír telepes érkezett Amerikába, akik magukkal hozták a népszokásaikat is. Sok egyéb szokás mellett a halloween volt az egyik, amit az amerikai mainstream felkapott. A halloween szó az All Hallow's Evening, azaz a Mindenszentek Előestéje név összerántásából származik. Az összerántás művelete már Amerikában eshetett meg, de az eredeti elnevezés még Írországból származik.

Egy ír kocsmaterasz New YorkbanForrás: NurPhoto via AFP/Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto/Joaquin Gomez Sastre

Fél évszázaddal a tömeges ír betelepülés után már széles körben ismert és ünnepelt nap volt a halloween. A gyerekek félelmetes jelmezekbe öltözve járták a szomszédságot, minden szomszédtól édességet kérve ijesztgetés terhe mellett. A jelszó a „Trick or treat!" lett, amit magyarra általában a „Csokit vagy csalunk!" alakra fordítanak.

Mára már egyfajta farsanggá vált a halloween Amerikában: az ijesztő jelmez nem követelmény, bármilyen kosztüm felöltése megfelelő. Az angolszász világon kívülre azonban még a félelmetes maskara szokása terjedt át, így itt, Magyarországon is – bár általában, pláne felnőttként nem járunk házról házra édesség reményében, de – a rémkosztümök a népszerűek.

This is Halloween!

 Te beöltözöl idén?