Bringázás a Duna mellett: A Budapest-Szob kerékpárút felfedezése

Tudtad, hogy Budapestet a Duna mentén összefüggő kerékpárút köti össze az északi országhatárral? A kerékpározót szebbnél szebb településeken átvezető biciklis útvonal nemcsak sport-, de turisztikai célokat is szolgál. Fedezd fel a Dunakanyart kerékpáron!

A túra az Atlanti-óceánt (Nantes, Franciaország) a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6 kerékpárútvonal Vác és Szob közötti szakaszán halad. A Duna-kanyar szinte zavartalanul felfedezhető a főként a folyó partján haladó, kátyúmentes, aszfalt kerékpárúton, mely Magyarország leggyönyörűbb településein engedi átbarangolni a vállalkozó szellemű tekergőket.

kb. 70 km; kb. 6 óra; szintemelkedés: 413,1 m; szintcsökkenés: 418,2 m

Kiindulópont: Erzsébet híd, budai hídfő

Indulj el észak felé a rakparton haladó kerékpárúton a Döbrentei tértől. A túra teljes budapesti szakaszán a Dunát látod majd a jobbodon, balra pedig számos látványosság mellett fogsz elhaladni. Rögtön az indulás után nem sokkal láthatod magad felett a Budavári Palotát, a Halászbástyát és a Mátyás-templomot is. Hagyd el a Széchenyi Lánchidat, hogy még a Margit-híd előtt megpillanthasd a Duna túlpartján magasodó Országházat.

Rálátás a kiindulópontra az Erzsébet hídrólForrás: NurPhoto via AFP/Rita Franca/NurPhoto/Rita Franca

A Margit-szigetnél két lehetőség is a rendelkezésedre áll. Elhagyhatod a kerékpárutat és a hídon keresztül áttérhetsz a szigetre, amin hosszában áttekerve eljuthatsz az Árpád-hídig, hogy ott ismételten csatlakozhass a kerékpárútra. Bár a Margit-szigeten nincs kijelölt bicikliút, ugyanakkor gépjárműforgalom sincsen. De ha ragaszkodsz az útvonalhoz, és akkor folytathatod az utadat a rakparton is.

Margit-sziget a Margit híd felől nézveForrás: Wikipedia

Figyelj oda, hogy a kerékpárút még az Árpád-híd előtt áttér a rakpartról az Árpád fejedelem útjára, majd átszelve a Flórián teret a Szentlélek tér felé veszi az irányt. Innen kisebb nagyobb kanyarokkal kell követned a kerékpáros jelzést. Az útvonal: Laktanya utca (egyenesen) - Folyamőr utca (egyenesen) - Bogdáni út (jobbra) - Ladik utca (balra) - Mozaik utca (jobbra) - Leányfalu utca (balra) - Reményi Ede utca (jobbra) - Ángel Sanz-Briz út (balra) - Gázgyár utca (egyenesen, majd jobbra). A Gázgyár utca végén fordulj balra, és beleütközöl a Római partba. Haladj rajta egyenesen, majd a Kossuth Lajos üdülőparton ugyanígy. Tovább haladva a Duna sétány felé hagyd el a fővárost!

Üdvözöllek Budakalászon!

Budakalász - Tahitótfalu

Budakalászon szinte el sem kell hagynod a Duna partját. A Megyeri híd alatt szépen festett stabil, kátyúmentes, aszfaltozott kerékpárúton haladhatsz tovább. Szentendréig szinte alig van hátra valami. A kerékpárút egy szakasza Szentendrén (a Papszigetnél) a 11-es mellett halad, ez egy picit bosszantóbb szakasz lehet, de a kerékpárút itt is biztosított. A Papsziget után már Szigetmonostor következik. A Dunakanyar sétányon haladj tovább egészen Pócsmegyerig, ahol a Petőfi sétányt kövesd! Leányfaluban az út ismét közel halad majd a 11-eshez, ezúttal egy hosszabb szakaszon, egészen Tahitótfaluig.

A szentendrei ortodox székesegyház (Belgrád-templom)Forrás: Wikipedia

Ha elérted Tahit, kelj át a hídon a Szentendrei-szigetre! Szeld át keresztbe a szigetet a településen keresztül a Szabadság utat követve, amíg el nem éred a kompkikötőt! Komppal kellj át Vácra!

Látványosságok út közben

Mindenképp térj be Szentendre óvárosába! Tekintsd meg a gyönyörű egyházművészetet, a kultúrák keveredésének kifejeződését az építészetben és a gyönyörű szentendrei Dunapartot! Ellátogathatsz a skanzenba is!

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (skanzen) egyik utcájaForrás: Wikipedia

Vác - Szob

A gyönyörű Vácról órákig tudnék ódákat zengeni. Nem titkolom, hogy a kedvenc magyar városaim egyike. Olyannyira így van ez, hogy külön cikkben is értekeztem már a szépségéről. Most éppen ezért - bár alig állom meg - nem fogom túlragozni a témát.

Amint letolod a bringádat a kompról, máris azzal szembesülsz, hogy egy kerékpárút keresztezi az utat a belváros felé. Ezen majd balra kell elindulnod és követned a jelzést, de csak és kizárólag azután, hogy mentél pár köröcskét a Dunakanyar Ékkövének szívében.

Középkori emlékek Vác főterénForrás: Wikipedia

A kompkikötő csodálatos kilátást nyújt a Dunára. Ahogy haladsz immár a bal partján (keleti partján), rögtön az elején szembeötlő lesz a káprázó szemeidnek, ahogy a Duna egyszercsak eltűnik a hegyek között. Ahogy a kikötő felett a bicikliúton rábámulsz, és azt látod, hogy addig ott van, onnantól nincs. Mintha egy fantasy világban lennél, ahol valóban ott van a világ vége, amin túl semmi vidámságra nem számíthatsz. Naplemente közben nézni egyenesen hátborzongató.

Persze a valóságban csak annyi történik, hogy a Duna kanyarodik, így ahogy haladsz mellette, folyamatosan egyre többet és többet fogsz látni belőle. Tégy hát így! A Kőhídig stabilan a Duna partján kell haladnod, majd Bukinál szépen lassan meg kell közelítened a 2-est, majd a 12-est. Kerékpárjelzés fogja mutatni az irányt.

A 12-es út mellett haladva érd el Verőcét! A település egyesek szeint Váccal vetekszik szépségében. Bár valóban gyönyörű, én az ilyesfajta pletykákat általában megvetéssel fogadom, mert hát ugyan már, mégis mi lehetne szebb Vácnál? Nagymarosig jó kilátással folytathatjuk utunkat, Visegrád is látszódik néha. Elhaladunk Kismaros alatt (letérve a 12-esről, ismét a Duna mentén haladva), majd begördülünk (ismételten a 12-es mellett) Nagymarosra.

A Duna-kanyarForrás: Pixabay

Nagymaros és Szob között már csak Zebegény áll, ami a Verőcéhez hasonló pletykákkal ellentétben, bár szép, nem szebb Vácnál. Ugyanakkor mindenképpen érdemes körülnézni! Ahhoz azonban, hogy Nagymarosról eljussunk Zebegénybe, be kell vennünk a valódi, igazi, hamisítatlan Duna-kanyart! A Börzsöny lábánál kell belevetnünk magunkat a Duna-Ipoly Nemzeti Park sűrűjébe, hogy aztán hatalmas lendülettel visszaugrassunk északnak. Zebegény után pedig már igazán csak egy köpésre van Szob.

A zebegényi Duna-partForrás: Pixabay

El tudod hinni, hogy kerékpárral elérted az országhatárt?

Ha keresztülhaladsz Szobon, akkor akár át is leshetsz Szlovákiába!

Hazaút

Z70-es jelzésű zónázó személyvonat közlekedik Szob és a Nyugati pályaudvar között. Ezzel érsz Budapestre a legkönnyebben. Kerékpárjegy váltható rá, ráadásul számos állomásán megáll, így ha nagyon elmegy az idő, vagy esetleg nagyon elfáradsz, akár Verőcéről vagy Vácról is hazajutsz vele.

Forrás: Wikipedia