Újra a Madáchban a Jézus Krisztus Szupersztár!

Tizenkét évvel ezelőtt mutatta be először a körúti színház Andrew Lloyd Webber és Tim Rice örökérvényű kérdéseket felvető rockoperáját. Idővel lekerült a műsorról, hogy idén októberben felújítva, újrahangszerelve kerüljön a Madách Színház közönsége elé.

Jézus szerepében Feke Pál, Júdást ezúttal Száraz Tamás alakítjaForrás: Madách Színház

Az új Jézus Krisztus Szupersztárt három nagyon izgalmas szereposztásban játssza a színház. A darabot a körúti premier előtt a Szegedi Szabadtéri Játékokon már előadta a társulat, akkor Feke Pállal a főszerepben, s ahogy az várható volt, hatalmas sikerrel.

Tóth Attila Jézus szerepébenForrás: Madách Színház

Szirtes Tamás igazgatótól tudjuk, hogy Tóth Attila dupla emberi küzdelmet folytat a színpadon: Jézus szerepének megformálása önmagában sem könnyű feladat, a művész azonban a két évvel ezelőtti stroke-ja után, a teljes gyógyulás felé vezető úton haladva, először áll a színház közönsége elé.

Nem tudom nektek elmondani, hogy ők ketten mennyire hitelesek a szerepben, mert nem volt még alkalmam megnézni velük az előadást, de azt hiszem, hogyha Szirtes Tanár úr, aki a darabot rendezte elégedett, sőt, szuperlatívuszokban beszél róluk, az azért jelent valamit.

Jézus Krisztus Szupersztár, a főszerepben Sasvári SándorForrás: Madách Színház

A harmadik Jézus, akivel volt szerencsém premier előtt megnézni a darabot, Sasvári Sándor, aki annak idején a Rock Színházban, a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepével robbant be a köztudatba.

Ezúttal négy különleges előadás erejéig bújik Krisztus bőrébe, egyébként pedig Posta Victorral felváltva ölti magára Pilátus szerepét. A direktor elmondása szerint hangilag olyan formában van, ami még mindig alkalmassá teszi, hogy eljátssza a karaktert, ráadásul ezzel egy csodálatos keretet is ad a pályafutásának.

Sasvári SándorForrás: Madách Színház

Sasvári Sándor hangja valóban nem kopott, viszont érett a hosszú évek alatt. Szerencsés helyzetben van, mert ebben a szerepben a külső adottságai miatt is elhiszünk róla bármi, de a kor hozza a bölcsességet, tapasztalatokat, érettebb emberi érzéseket, és ez bizony a játékán is megmutatkozik. Ég és föld a különbség a fiatal Sasvári és a jelen Sasvári Sándor Jézusa között. Akkor is jelen van, amikor nem csinál, nem szólt semmit, csak áll rezignáltan, és hallgatja Júdást. 

A háttérben Serbán Attila, mint JúdásForrás: Madách Színház

Akinek szerepét Serbán Attila öltötte magára, olyan tempót diktálva, hogy a néző csak kapkodja a fejét. Személyében egy erős, energikus, szenvedélyes, időnként már-már hisztérikus, gyötrődő barát, s végül áruló testvér áll előttünk a színpadon. A hangszálakat erős próbatételnek kitevő karaktert Serbán Attila nagyon hozza, az elsőtől az utolsó hangig belead mindent.

Balogh Anna mint Mária Magdolna, Feke Pál pedig Jézusként áll a színpadonForrás: Madách Színház

Mária Magdolna az odaadó, gondoskodó, finom és szerelmes nő. A karakter hangban szintén sokat kér a megformálójától – ebben a rockoperában talán nincs is olyan szerep, amelyik nem -, és Balogh Anna meg is felel a követelményeknek, végig gyönyörűen énekel, időnként könnyekig meghatva a nézőt.

Posta Victortól nem is vártam mást, mint egy valóban mély, drámai, őrlődő Pilátust, azzal a különösen szép és erős baritonnal, ami a torkából szól, és amivel sosem spórol.  

Csonka András Heródesén könnyesre nevette magát a közönségForrás: Madách Színház

Amikor először láttam a szereposztásban Heródes mellett Csonka András nevét, már tudtam, hogy a darab legvidámabb pillanatait ő hozza majd, és így is lett. A mozgása-tánca, ahogy énekelt, mit mondjak, röhögtünk. Nem mosolyogtunk, nem nevettünk, nem kacagtunk, hanem röhögtünk.

Sokan álltak még a színpadon, és mindannyian becsületesen helytálltak, ami ennél a rockoperánál nem kis teljesítmény.

Ismerek olyat, aki ismer olyat, akinek nem tetszik a vetített háttér, de én kifejezetten szerettem, ahogy Tihanyi Ákos koreográfiáját, Rózsa István díszleteit és Romhányi Nóra jelmezeit is.

Nézzétek meg bármelyik szereposztásban! Én sem hagyom ki egyiket sem, mert szeretném látni az összes Jézust, Gallusz Nikolettet Mária Magdolnaként, Nagy Sándort Heródesként és Sasvári Sándort Pilátusként is. A többiekről már nem is beszélve!