Október 7-től vár az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

Közel harminc ország kiállítóival, új helyszínen fogadja a közönséget a régió legjelentősebb képzőművészeti seregszemléje.

Forrás: Art Market Budapest

A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2021. október 7-10. között új helyszínen, a Bálna Budapest épületében különlegesen gazdag művészeti válogatással várja a látogatókat.

Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti eseményére ezúttal közel 30 országból érkeznek kiállítók, akik jóvoltából ötszáznál több művész több ezer alkotása kerül bemutatásra. A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciának, illetve a New Visegrad Photography fotó- és a 360 Design Budapest designkiállításnak is.

Az Art Market Budapest 2021-ben a visegrádi országok művészetét helyezi fókuszba, és Visegrad Contemporary címen külső helyszíneken létrejövő kiállításokkal és eseményekkel kiegészülő művészeti programsorozatot hoz létre. Az Art Market Budapest a 2021 októberében útjára induló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál partnere és a fesztivál programjának kiemelt képzőművészeti komponense.

Forrás: Art Market Budapest

A Bálna Budapest különleges kiállítási tereiben mintegy 7 ezer négyzetméteren közel 30 ország 120 kiállítójának köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára. A rendezvényre 2021 októberében a következő országokból érkeznek kiállítók: Albánia, Argentína, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Chile, Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Lengyelország, Libanon, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA.
A rendkívül széles nemzetközi választékban Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája jelen van, és több új szereplő is bemutatkozik. 

Forrás: Art Market Budapest
Forrás: Art Market Budapest
Forrás: Art Market Budapest

VISEGRAD CONTEMPORARY: Közép-Európa a figyelem középpontjában

Részben a regionális művészeti platformok és kulturális együttműködések térnyerésének támogatásának szándékával is idén Közép-Európa, szűkebben az úgynevezett visegrádi együttműködés országai, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészete kerül a figyelem fókuszába, ami külső helyszínek bevonásával Visegrad Contemporary néven szerveződik művészeti fesztivállá Budapesten 2021 októberében.

Forrás: Art Market Budapest
Forrás: Art Market Budapest

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén látható cseh, lengyel és szlovák vendégkiállítói jelenlét mellett kiemelt figyelmet érdemel a négy ország művészeti egyetemeinek kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból válogató New Visegrad Photography tárlat a Bálna Budapest földszinti kiállítótereiben, amelynek anyagából a Várkapitányság jóvoltából látványos szabadtéri válogatás látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. Szintén a fesztiválhoz kapcsolódóan Vladimir Birgus, a cseh fotóművészet emblematikus figurája So Much, So Little  című kiállítása a Budapest Music Center kiállítóterében régiónk rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg.

Forrás: Art Market Budapest

ART PHOTO BUDAPEST: továbbra is fókuszban a fotóművészet

A kiállítás fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított Art Photo Budapest a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként ezúttal a hagyományosan népszerű kiállítási anyag mellett több csemegével is szolgál a fotóművészet iránt érdeklődőknek.

A közép- és kelet-európai régió vezető fotógalériája, a bécsi és ljubljanai kiállítóhelyekkel rendelkező Photon és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ közreműködésével az Art Photo Budapest úgynevezett portfolio review keretében fotóművészek számára teremti meg a konzultáció lehetőségét az eseményre meghívott neves nemzetközi szakértőkkel. A konzultációsorozat nyertese kiállítási lehetőséget kap az Art Photo Budapest jövő évi programjában.

Forrás: Art Market Budapest

A Capa Központ az Art Photo Budapest szakmai partnereként több további esemény létrehozásával is hozzájárul a fotóművészeti seregszemle sikeréhez, amelyek közül kiemelkedik

Brandei Estes, a Sotheby's fotóművészeti igazgatójának szubjektív tárlatvezetése, amelyen a nemzetközi fotóspiac egyik legbefolyásosabb személyisége személyesen mutatja be a kiállítás anyagából válogatott kedvenceit.

360 DESIGN BUDAPEST

A globális művészeti életben és a műtárgypiacon jól ismert jelenség a képzőművészet és a design közötti határvonalak elmosódása. A hazai kreatív ipar két zászlóshajója, a Magyar Divat & Design Ügynökség illetve az Art Market Budapest 2021-ben partneri viszonyt hozott létre annak érdekében, hogy a két terület egymás tartalmai iránt fogékony közönségét összekapcsolja, és a kézenfekvő szinergiákból fakadó lehetőségeket hatékonyan kihasználja.

Forrás: Art Market Budapest

A Magyar Divat & Design Ügynökség a partneri viszony keretében az Art Market Budapestnek is otthont adó Bálna Budapest földszinti kiállítóterében 360 Design Budapest címmel különleges kiállítást hoz létre. A hazai design kiemelkedő szereplőit felsorakoztató válogatás a kreatívipari tárgyakat új, innovatív és fenntartható módon mutatja be a közönségnek a magyar és regionális tervezők ismertségének széleskörű növelése és a hazai designmárkák nemzetközi piacra lépésének segítésének szándékával.

Az esemény a környezettudatosság, az újrahasznosítás és az anyagtudatos design fontosságára is igyekszik felhívni a figyelmet.

Forrás: Art Market Budapest

INSIDE ART konferencia

Annak hagyományos kísérőprogramjaként az Art Market Budapest 2021 kiállítási napjain és helyszínén az Inside Art címen szervezett nemzetközi művészeti konferencia jelentős nemzetközi szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti élet és piac aktualitásaiba, az azok jelenét és jövőjét formáló trendekbe.

A tematikus szakmai napok közül ezúttal az október 9-i program érdemel külön kiemelést: a Liget Budapest és az Art Market Budapest együttműködésében a nagyszabású, összetett kulturális infrastruktúra-fejlesztések és multifunkcionális kulturális központok szerepét és jelentőségét teszik az előadók vizsgálat tárgyává.

Forrás: Art Market Budapest

A hagyományosan a globális művészeti és műtárgypiaci trendek bemutatására és elemzésére fókuszáló nemzetközi szakmai találkozón ezúttal a Liget Budapest Projektről szóló prezentáció esettanulmányként vezeti fel a neves külföldi szakemberek beszélgetését.

A konferencia további napjain a Visegrad Contemporary fesztivál részeként a regionális kulturális együttműködés jelentősége (október 8.), az Art Photo Budapest kísérőeseményeként a fotográfiának a történelmi események feldolgozásában játszott szerepe (október 10.), valamint jelentős külföldi magángyűjtők részvételével a magángyűjtemények intézményesülésének folyamata (október 7.) kerül feldolgozásra.

Az Art Market Budapest a világjárvány miatt kritikussá vált időszakban megszakítások nélkül a közönség rendelkezésére állt, sikerrel élt a különleges helyzet adta lehetőségekkel, így 2021 októberében rendkívül széles művészeti választékkal újra Európa egyik legvonzóbb művészeti találkozóhelyeként nyitja meg kapuit a közönség előtt. – emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.