Cursed: Átkozott – Jó sztori, gyenge kivitelezéssel

Az Artúr-mondakört mindenki ismeri, számos feldolgozása született már. A Cursed: Átkozott is valami ilyesmi, egy kisebb csavarral.

A film készítői, Frank Miller és Tom Wheeler első körben a regényt írták meg a képregény alapján, majd el is készítették a sorozat első évadát.

Cursed: ÁtkozottForrás: Netflix

Artúr legendájának hősei többnyire férfiak, nőknek csak ritkán és mellesleg osztanak lapot, de nem ebben a sztoriban. A Cursed központi figurája Nimue (Katherine Langford), a későbbi Tó Hölgye, akitől természetfeletti ereje miatt kislány kora óta félnek az emberek, de tündértársai is. Amikor apró gyermekként a gonosznak vélt erők segítségével legyőz egy óriási medvét, apja elhagyja őt és édesanyját. 

A tündérek világát komoly veszély fenyegeti, sőt, a veszély már jelen van: a vallási fanatikus Vörös Paladinok, élükön Carden atyával (Peter Mullan) és a Könnyező pappal (Daniel Sharman) - akiről sok érdekes dolog derül majd ki az évad végén -, felgyújtják a falvaikat, megölik a népüket, s mindenki mást is, aki védeni próbálja őket.

Nimue anyját, a főpapnőt is megölik, de halála előtt arra kéri lányát, juttassa el, azaz vissza a varázserejű kardot – igen, azt a bizonyosat - jogos tulajdonosának, Merlinnek (Gustaf Skarsgård).
Merlin, a nagy varázsló, aki épp a kardnak köszönhetően vesztette el varázserejét, s cserben hagyta, sőt elárulta népét, Uther Pendragon (Sebastian Armesto) király szolgálatában áll, s mágia híján mást se csinál egész nap, mint iszik, játszik és (rossz)tanácsokat osztogat az uralkodónak. 

Niume igyekszik teljesíteni anyja kérését, ami nem veszélytelen küldetés, ám talál a feladat megoldásához egy társat Artúr személyében, aki egy fiatal zsoldos, s nagyon szívesen siet az igencsak szép tündérlány segítségére. Itt természetesen bejön a képbe az elmaradhatatlan szerelmi szál is.
A történetben kulcsszerepet kap Morgana (Shalom Brune-Franklin), aki Artúr húga, és nem véletlenül hívják úgy, ahogy, Pymm, Nimue legjobb barátnője (Lily Newmark), Ginevre, a Vörös lándzsa (Bella Dayne), és a Zöld Lovag (Matt Stokoe), Nimue gyerekkori barátja, a tündérseregek vezére.

Az alap jó, az igyekezet is látszik, remek színészek, sminkesek, maszkmesterek állnak rendelkezésre, mondhatnánk, minden adott. Minden, csak elég pénz nem, aminek következményei a kezdetleges CGI-megoldások, melyek a Xéna és Herkules '90-es évekbeli világába repíti vissza a nézőt, aki pedig nagyon nem szeretne ott időzni.

Olyannyira zavaró ez, mint az, hogy a 10 részes évadban két jó részt követ, egy kishíján élvezhetetlen, majd némi remény után a már-már elviselhetetlenen át egészen az „ez még mindig ugyanaz a sorozat??" érzéséig. Vagy a komolyan véres jelenetek mellett, az efféle sorozatoktól szokatlan, iszonyatosan gyerekes szerelmi jelentig.

Nem állítanám, hogy nézhetelen volt a Cursed: Átkozott első évada, hiszen végig néztük, és tényleg voltak jó próbálkozások. Katherine Langford és a többiek, különösen Gustaf Skarsgård nagyon rajta volt, hogy a tehetségével pótolja a hiányosságokat, de úgy tűnik, nem volt elég. Olyannyira nem, hogy a sorozatot, úgy fest, el is kaszálták: a második évadot nem rendelte be a Netflix.