Flangálj a városban!

Flangálj, kószálj, kóborolj, tekeregj, csatangolj, azaz sétálgass céltalanul a városokban. Nem is hinnéd, mekkora élmény!

Bár a covid továbbra is komoly probléma, a járványnak, amit okozott, volt néhány pozitív hozadéka is az életünkre. Az egyik, hogy egy kicsit visszavettünk a tempóból. 

Idén nyáron nem az volt a fontos - és várhatóan ősszel sem lesz -, hogy kiposztoljuk Instára, hogy "Voltunk a Maldívon... Egy hétvégén, Olaszban - ahova már csak pár napra gyorsba ugrunk ki, amikor van kedvünk hosszabb útra, mert amúgy strandra Horvátba járunk -, fogadtuk meg, a Seychelle után, hogy idén tuti ott nyaralunk..." 

A kényszeres, szelfibotos, kamerán keresztül bambult szépség idén másodlagossá vált. Természetesen mindig vannak és lesznek is, akik az eljegyzésüket is a mobil kijelzőjén keresztül nézik, de összességében elmondható, hogy a társadalom nyugodtabb üzemmódba kapcsolt. 

Van idő az életre, a szépségre, na meg, a saját város, ország megismerésére is. Nem vállalva sem a kockázatot, sem a macerát, ami egy külföldi utazással jár, itthon is sokan döntöttek úgy, hogy inkább sétálgatnak a saját városaikban, csatangolnal egy jót. Meg még egyet... 

A cél nélküli sétálgatás is hozhat új tapasztalatokat és flow-élményt, ha elsajátítod a művészetét!

A flâneur, vagyis a városban céltalanul sétáló, kóborló ember, a 19. századi Franciaország egyik fontos szimbóluma. Ebben a században, az iparosodás az következtében átalakult az építészet, a város szerkezete, létrejöttek a nagyvárosok. Ezzel egyidejűleg megjelent a modern, városi ember is, akinek megváltozott az élettere, ezzel együtt az életmódja is. Népszerűvé vált a lassú gyaloglás a város utcáin – a kószálás művészete pedig a városok egyik megismerési módjává vált.

Bámészkodós-ráérős flangálás közben megfigyelheted a mindennapi életet, rácsodálkozhatsz a város érdekességeire.

Kezdd azzal, hogy elég időt hagysz magának a sétálásra, és olyan szemmel nézz körbe a megszokott tereken, mintha addig soha nem láttad volna! Ráérősen, komótosan gyalogolj, miközben az épületek tetejét, homlokzatát, és a látókörödbe akadó minden apró tárgyat is alaposan figyej meg, vagyis tekints úgy a városodra, mintha utazóként csodálkoznál rá a kincseire!

Úgy tűnik, a National Geographic is a nagy kóborlások híve, máskülönben miért állított volna össze egy négyhetes műsorfolyamot a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak? Márpedig megtette: az "Irány a város!" címet adta a projektnek, amelyben külföldi városokat, építészeti remekműveket is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló filmek szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóak a csatornán.

Ebben a kiemelt időszakban olyan műsorok mennek majd náluk, mint a Városépítők, amely gondolatébresztő sorozatként a Föld nyolc ikonikus metropoliszának gondjait, sikereit, problémáit és megoldásait mutatja be a bézőknek.

NápolyForrás: Getty Images/EyeEm/Andrea Sterrantino / Eyeem

Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, Tokió és New York pedig a globális felmelegedés következményeitől retteg.

TokióForrás: Getty Images/Duane Walker Photography/Image Provided By Duane Walker

A Városépítőkből kiderül az is, mennyire más lenne Párizs, ha nem létezett volna a híres Haussmann báró, az urbanizáció zseniális, jövőbelátó irányítója. Valamint, „közelebbről" megtekinthetjük milyen high-tech épületekről híres Seattle: az ikonikus Space Needle torony, a Washington-tavon épült úszó híd és a világ legnagyobb átmérőjű fúrt alagútja is szerepel a sorozatban.

Flangálásra fel!