Budapest utolsó mocsara: A Merzse-mocsár

A Merzse-mocsár Budapest utolsó mocsara. Az egyik legháborítatlanabb vízterület a főváros határain belül, számos védett növény- és állatfaj lakja és még szép is. Látogass el te is Pest egyik, ha nem a legszebb kirándulóhelyére!

A mocsár hivatalosan természetvédelmi területnek minősül, fővárosi védelem alatt áll. Ez korántsem véletlen: mind az állat-, mind a növényállománya rendkívül gazdag, nem egy őshonos és védett faj lakik a mintegy 27 hektáros területen.

A Merzse-mocsár látképeForrás: Wikipedia

Népszerű kirándulóhely a kelet-pesti kerületek lakóinak körében, de a vonzáskörzetből is gyakran járnak át madarakat fotózni, piknikezni az emberek. Nem csoda: még Belgium nemzeti madara, a vörös vércse is megtalálható a területen más sólyomfélékkel együtt. Több madárfaj is idejár költeni, a vizes területeket körülölelő ligeterdők pedig számtalan emlős- és rovarfajnak adnak otthont. A táj gyönyörű: bár a fővároshoz tartozik, a kerületre jellemző kertvárosias környezetnek is vége szakad, ahogy rálépünk a mocsárhoz vezető ligetes táj ösvényeire.

A vörös vércse őshonos madárfaj a Merzse-mocsár területénForrás: Wikipedia

A Merzse-mocsár legjellegzetesebb madara a szürke gém. Igaz, ebben semmi különleges nincs, hisz ha belegondolunk, talán minden magyarországi vizes terület egyik legjellemzőbb madara, de ha a pestkörnyéki olvasó nem akar messzire menni, hogy szürkegémet lásson, akkor érdemes Rákoskertre látogatnia.

Gyakori látvány a mocsár körül: egy szálló szürke gémForrás: Pixabay

A madarat nemigen kell keresni, a vízparttól távolabb a nádasokban is kiszúrható. Tulajdonképpen olyan, mintha a gém akarná, hogy meglássák. Tojásait is itt helyezi el, itt is költ. Nem árt azonban vigyázni a gémlakok felkutatásával! A Merzse-mocsár szigorú természetvédelmi státuszt élvez! Bármilyen növény leszakítása, állat megsértése vagy elrablása, és igen, még a tojások elemelése is súlyos, törvénybe ütköző vétek! Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ráadásul nem elhanyagolható az sem, hogy a szürke gém – legtöbb merzsei társával együtt – védett madár.

Vadászó szürke gémForrás: Pixabay

A madár nem csak jellegzetes alakjáról és színezetéről ismerszik meg. Jellegzetes hangja ezer közül felismerhető. Ha ezt a hangot hallod, akkor bizony szürke gém van a közeledben:

A 2015-ben telepített magasles a madarászok kedvelt kilátóhelyeForrás: Wikipedia

A mocsár területén költ minden évben több barna rétihéja pár is. Gyakori látvány lehet a barkóscinege, a nádirigó, a vízityúk és a bölömbika is, illetve számos hüllő és kétéltű: több békafaj, vízisikló, sőt, mocsári teknős is.

Mocsári teknősForrás: Wikipedia

Az emlősök közül képviseltetik magukat nyulak, őzek, vörös rókák, illetve a szigorú védettséget élvező menyétek is. Ezen kívül több száz egy- és kétszikű növényfaj, közülük nem egy védett is. Gyakori látvány az úszóláp.

Bár régen a mai Pest nagyobb része egy nagy mocsárkomplexumként működött, mára már csak a Merzsére korlátolódik a területe a lecsapolások miatt. A 19. század óta már ennek a területe is jelentősen elkezdett zsugorodni, a folyamat megállíthatatlannak tűnt. Szerencsére az 1991 és 2003 között lezajlott rehabilitációs tevékenységnek hála a zsugorodás megállt, mára a terület mérete stagnál.

Ha szeretnéd megtekinteni a mocsarat madártávlatból, egy tehetséges drónozó munkájának köszönhetően megteheted:

Igen, ez Budapest. Nincs messze a repülőtértől, tömegközlekedéssel azonban nehezen megközelíthető. Rákoshegy vasútállomástól tizenöt perc séta, oda a Keleti pályaudvarról indul vonat S60-as jelzéssel.