Őszi túraötletek haladó túrázóknak

Szeretsz túrázni? Esetleg rendszeresen túrázol? Íme kettő igazán nehéz útvonal, amit érdemes kipróbálnod! Miért pont ez a kettő? Nos, Magyarországon ezeknél bizony nem nagyon fogsz nehezebbeket találni. Az első már önmagában "határokat feszeget", a másodikon pedig csavartam egyet, hogy igazán nehéz legyen!

Egy pár nappal ezelőtti cikkben kezdő túrázóknak ajánlottam néhány könnyen teljesíthető túraútvonalat. Ha viszont már belejöttél a túrázásba, akkor jöhetnek a nehezebb ösvények is! Kettő extrém útvonalat mutatok be azoknak, akik mernek nagyot lépni.

Burda-Visegrádi-hegység (körtúra)

38,1 km; kb. 10 óra; szintemelkedés: 890 m; szintcsökkenés: 890 m

A túra két országban zajlik egyszerre. A szlovákiai Párkány (Štúrovo) a kiindulópont, itt kell felkeresned a Námestie slobodyn lévő kávézót, ahonnan a túra indul. Ezután a gát mentén Garamkövesdig menj, ahol pedig térj rá a P-jelzésű útra. Ehhez csatlakozik majd a K-útvonal. Amikor látod, hogy kettéválnak, ezutóbbit kövesd! Ez elvezet az Ipoly turistaházhoz. Innen szintén a K mentén menj tovább Helembáig! A főutcán a jelzéssel ellentétes irányba (vagyis balra) haladj a házak között, menj el a templom mellett és fordulj jobbra! Kövesd a vasutat és kellj át az Ipolyon, egyúttal pedig lépd át az országhatárt és sétálj be Szobra!

Az esztergomi bazilika képe a Duna felőlForrás: Pixabay

Szobon a kompkikötőt keresd, majd kelj át komppal a Dunán! Már magyar földön vagy, így csak a mellékelt térkép és útleírás szerint kell haladnod, és biztosan nem tévedsz el. Ne feledd, hogy ez egy körtúra. Vagyis az utad nem ér véget majd Esztergomnál, hanem vissza kell jutnod a kiindulópontra, hogy befejezd!

Kékestető-csúcstámadás: Mátraháza - Sirok

25,8 km; kb. 8 óra 10 perc; szintemelkedés: 1025 m; szintcsökkenés: 1570 m

Magyarország egyik legnehezebb túrája, hiszen Magyarország legmagasabb pontjára törtet. Útbaigazítás nem szükséges hozzá, hiszen az OKT útvonalát követi, így elég csak a kék jelzést követned. Ha viszont valódi kihívást szeretnél, akkor úgy csinálod, ahogy én is csináltam: Sirokról mész Mátraházára. Bizony, az emelkedők arányai máris megfordulnak, ráadásul sokkal tovább tart eljutni a Kékestetőre Sirokról, mint Mátraházáról, ami nincs is annyival alacsonyabban a Kékesnél (csupán kb. 300 méterrel), egyébként pedig mindössze 2,5 km gyalogút. Sirokról indulva azonban a kihívás mértéke hatalmasat nő!

Magyarország legmagasabb pontjaForrás: Wikipedia

Siroktól Gazoskőig 5,1 kilométeres táv és kb. 340 m szintkülönbség választ el, erre további kb. 130 rájön még a Hármashatárig tartó kilenc kilométeres úton, innen meg még 5,4 km és négyszáz méter felfelé a Kékes csúcsa. Úgyhogy ne legyenek kétségeid, az OKT ezen túráját a nagyok bizony fordítva járják meg!