Ilyen volt az Árnyék és csont (Shadow and Bone) első évada

Nem mondom, hogy nyakunkon a második évad, hiszen egyelőre csak egy bejelentésünk van, hogy jön, s az első évad forgatása és bemutatója között is elég hosszú idő telt el, de lesz, és ez a lényeg! Addig pedig nézzük, mit nyújtott az első!

Forrás: Netflix

A legtöbbet annak adta, aki olvasta Leigh Bardugo könyvét, sőt, könyveit. A sorozat első évada ugyanis az Árnyék és csont trilógia első részéből – ez a főkönyv – és a Hat varjú spin-off regény egyes eseményeiből áll össze. Mindkét regény ugyanabban a Grisabirodalomban játszódik, csak éppen nem ugyanabban az időben. Ezt az egyszeri néző – én is közéjük tartozom – nem tudja, úgyhogy sok mindent nem is ért, ha nem jár utána. A készítők ugyanis nem szánnak sok időt a szereplők, helyszínek bemutatására, vagy magyarázatára. Ezen még az sem segít, hogy az írónő aktívan részt vesz a sorozat készítésében is. 

A fantasy helyszíne Ravka, az ország, amit kettéválaszt a "Zóna", egyfajta árnyékfal, ahol veszélyes szörnyek élnek, s jaj annak, aki átmerészkedik az állam egyik részéből a másikba. Márpedig át kellene, pláne, hogy a cári birodalom két része háborúban áll egymással. A keleti, szegény oldalon él a cár – na, nem szegénységben –, aki az emberekből álló Első hadsereggel és a grisák alkotta Második hadsereggel küzd a nyugati oldal seregeivel szemben. 

A grisák majdnem ugyanolyan emberek, mint a többiek, csak éppen különleges képességekkel vannak megáldva: vannak pokolhívók, szívtörők, van, aki a vízzel bánik jól, mások gyógyítanak, de léteznek fabrikátorok is, szóval van itt mindenféle varázslat. A grisák főnöke az Éj úr, aki minden grisánál nagyobb erővel és hatalommal bír, fél is tőle mindenki, aki nem őt szolgálja. És akire mindenki vár, bár sokáig úgy tűnik, létezése csupán legenda: a Napidéző. 

És ahogy feljebb írtam, az első évadban a Varjak is szerepet kaptak. Nem madarakról beszélünk  – bár egy fantasyba azok is bőven beleférnek –, hanem emberek csoportjáról, amolyan szimpatikus, mondjuk úgy, jószívű bűnözőfélékről. De róluk se mondanak érdemben semmit a sorozatban, vagy utána kell olvasni a neten, vagy elolvasni a könyvet, ha képbe akar kerülni a néző. 

Ravka, a kitalált ország sok mindenben hasonlít az egykori Orosz Birodalomra, nem véletlenül, az írónő, Leigh Bardugo orosz származású (is).  A nevek is oroszos hangzásúak. A főszereplőnő, Alina Sztarkova, egy félig shu ravkai árva, aki gyerekkorában barátságot köt a szintén főszereplő és szintén árva Malyen Orestevvel. Fiatal felnőttként együtt szolgálnak az Első hadseregben, Alina térképészként, Mal nyomolvasóként. Egy incidens során kiderül, hogyAlinának is vannak addig titkolt, vagy általa nem ismert képességei, ami felkelti a fő grisa – az Alekszandr tábornok néven a Második hadsereg élén álló – Éj úr figyelmét.

Utóbbi szerepében a csodálatosan és valószínűtlenül fekete szemű Ben Barnest csodálhatjuk, aki hozza a The Punisherből már jól ismert brutál jóképű rosszfiú – azaz minden nő álma típusú férfi – figuráját. (Nem is tudtam egy darabig másképp nevezni, csak Billie Russónak.)

A Varjak vezérükkel, Kaz Brekkerrel, a kivételes tehetségű bűnözővel az élen Ketterdamban élnek, s megkapják életük legjobban fizető megbízását, ami miatt át kell kelniük a Zónán, így kapcsolódnak a történethez, de nem spoilerezek. Csapatukhoz csatlakozik Milo, a kecske, aminek szerepét valójában ketten játsszák, Ugri és Bugri. Jól érzed, ez a két jószág bizony magyar. 

Ugyanis ennek a nagyon is élvezhető, káprázatos képi világú sorozatnak a nagy részét Magyarországon vették fel. A Festetics-kastélytól a szentendrei skanzenen át a Budavári Palotáig rengeteg csodálatos hazai helyszínen forgatták, így kicsit a miénk is. 

Szóval, gyönyörű helyszínek, szerethető karakterek, kiváló színészgárda, epikus filmzene, és nem utolsó sorban egy jó sztori. Ha olvastad a könyveket, vagy csak az egyiket/másikat, akkor azért, ha pedig mostanáig nem is hallottál a trilógiáról, akkor azért állj neki a sorozatnak, ha eddig nem tetted, tetszeni fog!

Én már megrendeltem a könyveket is, s ha lesz időm a második évad premierjéig az összeset elolvasni, külön cikkben jelentkezem egy könyvkritikával is.