Smaragdzöld csoda

Imádok Ausztriában kirándulni! Ez az ország erre lett kitalálva. Sehol máshol nem találkoznak így a hegyek és a tavak. Szerintem.

Amikor fotókon láttam, először gyanakodtam, hogy lehet valami tényleg ennyire smaragdzöld és türkizkék egyszerre. Arra gondoltam, már megint valaki ötösre vizsgázott a Photoshop haladóknak kurzuson. Sokszor ért már csalódás, hogy láttam egy képeslap jellegű tájat, aztán a valóságban meg ott álltam egy turisztikai élménykatasztrófa kellős közepén. A Grüner See, azaz a Zöld-tó nem ilyen.

Forrás: Monostori Rita

Stájerország egyik gyöngyszeme és az egyik legszebb kirándulóhelye. Miután elolvad a hó, a tó a hegyek felől megtelik kristálytiszta vízzel.

A vízállás így kora nyáron a legmagasabb, és őszre teljesen kiszárad. Szó szerint előbújnak a padok és a kijárt ösvények a víz alól.

Egészen hihetetlen, ahogy a víztükör rezzenéstelenül vetíti vissza a hegyeket, a fenyőfákat, az eget, miközben lelátni az aljáig. A parton egy kis ösvényen az egész tavat körbejárhatjuk. Érdemes kicsit leülni, hallgatni a madarak csicsergését, és elmerülni a környék szépségeiben. A tóban ugyanis szó szerint nem lehet. Ausztria szeretné megőrizni az ökoszisztémát, így búvárkodás már nem engedélyezett.

Csak úgy csobbanni egyet az 5-8 fokos vízben pedig csak távolról tűnik jó ötletnek. Sokáig a hobby búvárok és kempingezők számára is nyitott volt a hely, de az utóbbi években úgy felkapták a környéket, hogy a hatóságok bekeményítettek e természeti kincs megóvása érdekében.

Szerencsére közel van Magyarországhoz, néhány óra alatt idejuthatunk, érdemes a környéken egy kis vendégházban megszállni, és túrázgatni a térségben. A tiszta, friss levegő mellé nem kell más, csupán egy tál Knödelsuppe, egy pohár csapolt sör, és minden a helyére kerül.