Kréta, az aktív kikapcsolódás és a fergeteges bulik szigete

Ha szeretsz bulizni, kirándulni és kipróbálnád az extrém sportokat, akkor Görögország legnagyobb szigete csak rád vár! Ismerd meg Kréta legjobb helyeit!

Forrás: Gáll Franciska

Nyáron az egyik legkedveltebb úti cél Kréta, ahova hetente többször is indítanak repülőjáratokat, és Budapestről mindössze két óra alatt érheted el a varázslatos szigetvilágot.

Kréta bulizósabb, keleti részére Heraklion repteréről, míg a csendesebb, nyugati oldalára Chania repteréről juthatsz el. A helyi buszjáratokkal könnyedén bejárhatod az egész szigetet, de quadot, buggy-t vagy autót is kedvező áron lehet bérelni.

Görögországban mindegyik koronavírus elleni oltóanyagot elfogadják, valamint, ha már átestél a víruson és rendelkezel érvényes európai védettségi igazolvánnyal, szabadon beléphetsz az országba. Ezek hiányában a beutazáskor egy 72 órás PCR vagy 24 órás antigén gyorsteszt szükséges. Szájmaszk használata a teljes repülőúton és a belső terekben (üzletek, étterem, múzeum) is kötelező!

Fontos, hogy az utazás megkezdése előtt ne felejtsd el kitölteni az online regisztrációt (PLF-Passenger Locator Form), ennek hiányában a hatóságok megtagadhatják a belépést az országba és pénzbüntetésre is számítanod kell.

Forrás: Gáll Franciska

A legjobb strandok

Ha Herszonisszoszban jársz, semmiképp ne hagyd ki a Star Beach-et! Itt mindent megtalálsz, ami a tökéletes strandoláshoz kell: tenger, medence, éttermek, boltok, beach bár, vízi sportok, csúszdák, bungee jumping, masszázs, diszkó és még habparti is van!

A Bikini Beach-en homokos partról csodálhatod a le és felszálló repülőket, a kalandvágyókat a Red Beach különleges vörös sziklás strandja, a pálmafák szerelmeseit a Vai Beach várja. A hajókirándulások a rózsaszín korallszirtes és a fehér homokos Elafonissi és Balos kis szigetekre pedig garantáltan elvarázsolnak majd.

Forrás: Gáll Franciska

Amit mindenképpen látnod kell

A tradicionális és legfinomabb olívaolajat Krétán készítik, ezért ne hagyd ki a manufaktúrákat, ahol egy rövid tárlat keretein belül ingyenesen megmutatják az előállítási folyamatokat és még kóstolót is adnak!

Két nagyobb aquapark is található a szigeten, úgyhogy ha adrenalinfüggő vagy, próbáld ki a legextrémebb csúszdákat és közben sikíts nagyokat! A krétai akváriumban pedig megismerheted a tengeri élővilágot, melyben különleges halak, rákok, cápák, vízi növények úszkálnak.

A történelem és a görög mitológia kedvelőinek is kedvez a sziget, Zeusz barlangjához (Diktaion Andron) egy 15-20 perces séta vezet, de az útvonal szamárháton is megközelíthető. A barlangban jóval hűvösebb van és a páratartalom is magas, ezért legyen nálad egy pulcsi vagy melegebb felső! A barlangtóhoz kiépített lépcső vezet, közben csodálatos cseppkövek emelkednek, csend és nyugalom fogad. A belépőjegy a barlangba mindössze 6 euró.

Forrás: Gáll Franciska

A barlang mellett található egy újonnan épült görög mitológiai interaktív múzeum is, ahol játszva ismerheted meg az ókori isteneket. A leghíresebb és legrégebbi nevezetesség pedig a knósszoszi palota romjai, benne a mitikus Minotaurusz labirintusával, és ősi freskók maradványaival.

A koronavírus járvány miatt sokkal kevesebb turista utazott Görögországba, ezáltal sokkal gyorsabb és könnyebb volt bejárni a szigetet és a látnivalókat. Egészen októberig kellemes az időjárás, úgyhogy ha tehetitek, még idén látogassatok el ti is Krétára!