Romantikus nyaralásra vágysz? Irány Szantorini!

Görögország egyik legromantikusabb és legszebb szigetén mindent megtalálsz, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell: luxus, látnivalók, történelem, vulkánok, tengerpart. 

Forrás: Gáll Franciska

Július végén nyaraltam itt egy hetet, az időjárás még kibírható volt (kb. 34-35 Celsius-fok) és a tenger is kellemesen meleg.

Mindössze két óra alatt lehet komppal áthajózni Krétáról Szantorinire, de Budapestről is hetente több repülőjáratot indítanak a szigetre. Görögországban mindegyik koronavírus elleni oltóanyagot elfogadják, valamint, ha már átestél a víruson és rendelkezel érvényes védettségi igazolvánnyal, szabadon beléphetsz az országba. Ezek hiányában a beutazáskor egy 72 órás PCR vagy 24 órás antigén gyorsteszt szükséges. Szájmaszk használata a teljes repülőúton és a belső terekben (üzletek, étterem, múzeum) is kötelező!

Forrás: Gáll Franciska

Amit kár lenne kihagyni

Szantorini félhold alakját egy vulkánkitörés után nyerte el, ezáltal nagyon sok a fekete homokos tengerpart is. Máig léteznek aktív vulkánok a szigeten, ahova naponta szerveznek hajókirándulásokat, hogy te is megcsodálhasd ezeket a rendkívüli természeti képződményeket. Hatalmas élmény volt a vulkán tetején érezni a kénes szagot és a párolgó gőzt, de a legjobban a vulkanikus 36 Celsius-fokos forró fürdés tetszett. Itt érdemes olyan fürdőruhát választanod, amit nem sajnálsz, mert az a vulkánközeli vizekben elszíneződhet.

A legenda úgy tartja, hogy Szantorini területén volt az egykor elveszett Atlantisz birodalom. A Lost Atlantis nevű interaktív múzeumban egy 9D-s mozi, számtalan látványos bemutató és játék keretén belül megismerheted a görög mitológiát. Kicsiknek és nagyoknak is ajánlott, mindenki talál kedvére való programot, sokkal élvezetesebb és érthetőbb ezáltal tanulni a történelmet.

Forrás: Gáll Franciska

Oía városa a fehérre mázolt, kék tetős házairól, több száz lépcsőjéről és a lélegzetelállító naplementéjéről híres. A nagy tömeg ellenére is érdemes ellátogatni ide egy napra és átélni a város nyüzsgését a szűk macskaköves utcákban. A faluban nincs tömegközlekedés, úgyhogy ha nem bírod a gyaloglást (több mint 250 lépcsőfok), akkor pattanj szamárhátra, és élvezd a görög életérzést!

Oíában szinte csak a tengerparton található néhány étterem, ahova érdemes időben asztalt foglalni, ha innen akarod csodálni a naplementét. Szantorini ezen része kevésbé alkalmas a strandolásra, de nem tudtam kihagyni a csobbanást az Ammoudi öbölben, ahol az egyik kedvenc filmem, a Négyen egy gatyában első és második része is játszódik. Magam előtt láttam a film görög jeleneteit, és elképzeltem milyen lehetett itt a forgatás.

Forrás: Gáll Franciska

Érdemes Kamari városában szállást foglalni, itt találhatóak a legjobb hotelek, strandok, és innen több buszjárat is közlekedik a fővárosba, Fírába vagy nagyon jó áron quadot és autót is bérelhetünk. Az árak itt a legkedvezőbbek, egy kétszemélyes görög tálat is kevesebb, mint 20 euróért kapunk, a strandon pedig 4-5 euróba kerül egy gyros.