Felejthetetlen napok a szerelem szigetén

A tavalyi és az idei nyaralásomat is Görögországban töltöttem. A beszámolóimban körképet adok nektek, hogy szerintem hol és mit érdemes megnézni, milyen élményekben volt részem, és milyen egy nyaralás a koronavírus idején.

Forrás: Gáll Franciska

Ciprus - Páfosz

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete két részre oszlik, a déli part (nyugodtabb, családiasabb) a görög terület, az északi part (bulizós) főként a törökök lakta rész. A két legfontosabb és legmeglepőbb dolog Ciprussal kapcsolatban, amire az utazás előtt mindenképpen készülni kell, hogy a legtöbb európai országgal ellentétben, csak úgy, mint Angliában, itt is a bal oldali közlekedés és gépjárművezetés van érvényben. Mivel Ciprus korábban brit gyarmat volt, a hálózati csatlakozó is az ottani szabványnak megfelelő maradt, ezért átalakítóra lesz szükségünk az elektronikai eszközök használatához (mobil, laptop töltő, hajszárító, stb...). Átalakítót kint is már 2-3 euróért tudunk vásárolni.

Forrás: Gáll Franciska

Beutazás

Csak úgy, mint Görögország egész területén, itt is bármelyik koronavírus elleni vakcinát elfogadják, amennyiben a második oltást már legalább 2 hete megkaptuk. Aki már átesett a víruson és ezt tudja is igazolni, tehát van érvényes védettségi igazolványa, azzal is beléphet az országba. Ezek hiányában pedig 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell csináltatni a szabad beutazás érdekében.

Az utazás megkezdése előtt 48 órával ki kell tölteni online a „CyprusFlightPass" dokumentumot, ide kell az oltási igazolványt is feltölteni – ezt az itthoni és ciprusi reptereken is szigorúan ellenőrzik. Ne felejtsük el kitölteni, mert ha ez a dokumentum nincs nálunk, a hatóságok megtagadhatják a beutazást és pénzbüntetésre is számítanunk kell. Védőmaszk használata a repülőút során és az éttermek, üzletek belső tereiben is kötelező. Páfosz repterére érkezve rögtön találunk helyi buszjáratot, ami mindössze 2,5 euróért visz be a központba vagy a tengerparti szállodákhoz. 

Amit nem érdemes kihagyni

Afrodité sziklája (Petra Tou Romiu)

A mitológia szerint a szerelem istennője itt született és emelkedett ki a habokból, és sokan úgy tartják, ha az idelátogató szerelmespárok háromszor körbeússzák a sziklát, akkor örökké együtt maradnak. A hullámok itt rendkívül nagyok, és a parton is kevés az árnyékos hely, ezért érdemes már korán ellátogatni erre a lélegzetelállító helyre.

Forrás: Gáll Franciska

A nagy hőséget csak a tenger mellett lehet kibírni! A Coral Bay, a Faros és a St.Georges strandok a legnépszerűbbek, ezek főként homokos, lassan mélyülő és kristálytiszta kék vizűek. Itt lehetőség van napágyat bérelni, finomakat enni és inni, mi 4-féle koktélt is megkóstoltunk a helyi beach bárban.

Páfosz kikötőjéből naponta szerveznek fél- vagy egész napos hajókirándulásokat, mi Akamas félszigetét, a Kék Lagúnát választottuk. Egy óra hajózást egy óra fürdés követett a tengerkék habokban, majd a lenyűgöző naplementében érkeztünk vissza a kikötőbe. Itt található az ikonikus páfoszi erőd és a régészeti múzeum is, mozaikokkal és egy fehérre mázolt világítótoronnyal. Betekintést nyerhettünk egy luxus yachtra is, amit turistacsalogató látványosságként nyitottak meg a nyárra.

A városközpontban az óriás pálmafákkal teli korzón remek üzleteket, pékségeket, szuvenírboltokat és éttermeket találtunk. Cipruson a világ szinte összes étele megkóstolható, mindenki találhat kedvére való éttermet (görög, török, olasz, thai, kínai, japán stb...), mi a tenger gyümölcseinek szerelmesei vagyunk, így minden este halat, kagylót, polipot és rákot vacsoráztunk.