Vasútra fel! Közép-Európa elbűvölő nagyvárosai, amiket vonattal is elérhetsz

Tudtad, hogy bármikor könnyedén és költséghatékonyan felfedezheted Közép-Eurúpa legelbűvölőbb városait? És mindezt vasúton! Íme 3+1 város, ahová muszáj elvonatoznod! Mutatjuk, hogyan.

1. Bécs (Wien)

Az ember nem is gondolná, hogy kettő és fél óra alatt elérhet az osztrák kincsesláda centrumába vasúton. Pedig el! Akár már 6300 forintért is, de ha kényelmesebben akarsz utazni, akkor 8750 forintot is kiadhatsz rá, amivel még mindig nem kellett olyan mélyen a pénztárcádba nyúlnod. Ugyanis mint minden szolgáltatás, ez is elérhető extrém, több tízezer forintos áron is. (Ami engem illet, talán könnyebben megbarátkozom egy kevésbé költséges utazással.)

Bécs éjszakai panorámájaForrás: Pixabay

A Bécsbe menő vonatok a Keleti pályaudvarról indulnak, és a Hauptbahnhofba futnak be. Onnan ezerféle tömegközlekedési eszköz fut szerteszét a gyönyörű császárváros különböző részeire, így az odalátogatónak nem kell aggódnia a továbbmenetel miatt.

Ide kattintva megtervezheted az utadat Bécsbe.

2. Prága (Praha)

A jegyek 8750 és 12 600 forint között mozognak Csehország ékkövébe. A Nyugati pályaudvarról induló vonatok hétórás menetidővel érik el a sör fővárosát, és lehetőség van hálókocsi foglalására is.

PrágaForrás: Pixabay

Az utazás bár hosszú, de megéri a rászánt időt: Prága gyönyörű, emberi léptékű belvárosát az ember épp csak elhagyni nem akarja, ha már egyszer odajutott. A MÁV csehországi ajánlatait itt érheted el, az utazásod tervezését pedig akár most elkezdheted.

3. Kassa (Kosice)

A Felvidék gyönyörű, hegyekkel tűzdelt tájain néha-néha megcsillan egy-egy világló kristály. Az ilyeneket városoknak nevezzük. Egyike ezeknek az a Kassa, ahová 5495 forintért, három és fél óra utazással eljuthatsz.

KassaForrás: Pixabay

A régi szabad királyi város szépsége vetekszik rengeteg társáéval, kár lenne kihagynod, szóval inkább ne is hagyd ki: csekkold, hogyan juthatsz el oda!

+1 - Kolozsvár (Cluj Napoca)

Erdélyország fővárosa Kolozsvár,
Volt szeretőm, de az is elhagyott már.
Volt szeretőm, néha száz is,
Jó volna most csak egy pár is, ha volna!

Rengeteg dologhoz hozzá tudjuk kötni Kolozs vármegye fővárosát. Például itt született Mátyás király, méghozzá egy egyszerű polgári házban. A legendákkal színesített, ám ennek ellenére valóban megtörtént sztori szerint Szilágyi Erzsébetet váratlanul érte a szülés beindulása, nem volt hát más választása, mint hogy kíséretével gyorsan betérjen a legközelebbi házba.

Mátyás király szobra a Szent Mihály templom előtt, KolozsvárottForrás: Pixabay

Mátyás király később ezt a házat minden akkori és elkövetkező lakójával együtt adómentességgel jutalmazta, méghozzá "az idők végeztéig". A ház lakóinak adómentessége a 19. században még törvényesen megvolt, és valóban nem is fizettek egyetlen fillért sem.

Az utazás ára 14 560 forint, kilencórás menetidővel érdemes számolni.

A magyar történelem egyik legfontosabb városával és az odautazással kapcsolatban itt tájékozódhatsz.

Kalandra fel!