Európai népdalok tárháza: hallgasd velünk őket te is!

Egy népdalnak nincs szerzője, előadója, vagy nagynevű kiadója, mégis mindenki ismeri a szöveget és a dallamot. Közös siker, hogy fennmaradt és tovább él ez a sok gyönyörű zenemű.

Forrás: Kevin Lehtla - Unsplash

Sajnos sokszor felhasználták a népdalokat politikai célokra szerte a világon. Az ismert zenékhez propagandaszöveget írtak és így próbálták az adott ország népének identitásává tenni saját nézeteiket. Ekkor már nem a tánc és a mulatság volt a lényeg, hanem egy sokkal sötétebb érdek, aminek sikerét jól tükrözi, hogy bizonyos szerzemények az új formájukban híresültek el és a mai napig ismertebbek, mint az eredeti verzió.

Forrás: Clem Onojeghuo - Unsplash

Magyarország

Számtalan népdallal büszkélkedhetünk, melyek nagy részét már óvodás korunkban elsajátítjuk. Sok folk zenekar újrahangszereli és divatossá teszi a régi dallamokat, így aztán a hétköznapokban is felcsendül egy-egy ugrós, csárdás, vagy szapora.

Hallgassuk meg a nép párkapcsolati jótanácsait Sebestyén Márta előadásában:

Észtország

A balti államok egyike az Észt Köztársaság. Jelentős fesztivál náluk a néhány évente megrendezésre kerülő észt dalfesztivál, amelyen szinte mindenki részt vesz valamilyen formában.

Franciaország

A vidám dal néhány szólama kecskék mekegésére íródott. Nagyon színessé és mókássá teszi az egyébként is boldog hangulatú szerzeményt.

Olaszország

A kedves olasz dalocska egy kismadárról szól.

Lengyelország

Frédéric Chopin, a világ egyik legnagyobb zeneszerzője szívesen használta hazájának népdalait. Így lett az "Aranyosom" című népdal fő motívuma "Mazurka g minor op.24 no.1" szerzeményének

Németország

Germán területeken a "homokemberke" a hagyomány szerint homokot szór a gyerekek szemébe, hogy elaludjanak. Ez a kis bölcsődal is róla szól.

Akárhonnan is nézzük, a zene az emberiség közös nyelve, ami rögtön hatással van a szívre és a lélekre.