Földi közlekedési eszközök - 2. rész

Az előző részben arra fókuszáltunk, hogy az idő milyen lényeges tényező az életünkben, és épp ezért a forgalomban való gyors evickélés is mennyire meghatározó.

Négy részből álló közlekedési rendszerünkből talán a szárazföldi (közúti és vasúti) eszközök tárháza a legszélesebb, hiszen a gördeszkától a rolleren át, a biciklin keresztül egészen az autók ezer változatáig rengeteg minden közül választhatunk. De melyik a legmegfelelőbb, ha viszonylag lusták vagyunk?

Forrás: Iparművészeti Múzeum

A roller!

Többségük könnyen szállítható és összecsukható, tehát akár a karunk alá is csaphatjuk, ha megtréfál az időjárás útközben, és inkább más járművel utaznánk tovább. A roller túl nagy erőkifejtést nem igényel, sőt, azon kívül, hogy néha-néha lökünk egyet a lábunkkal az aszfalton, semmit nem kell tennünk, pláne az elektromos verzión, ami halad magától. Remekül fejleszti az egyensúlyérzékünket, ráadásul az sem hátrány, hogy kicsit át is mozgatja azokat, akik egész nap ülőmunkát végeznek.

Hány fajtája van?

Léteznek hobbi- és versenyrollerek is, melyek általában 200 mm-es kerekektől indulnak, és korosztálytól függően választhatunk közülük. Gyermekeinknek vehetünk 3 in 1, vagyis három az egyben rollert, esetleg annak micro verzióját. Előbbit egészen egytől ötéves korig tudják használni a csemeték, utóbbi pedig azért rendkívül praktikus, mert a kanyarodásnál a testsúly koordinálása által fejleszti a mozgáskultúrát. Persze ez utóbbi szempont a felnőttek esetében sem elhanyagolható. 

Ahogy manapság már minden termék esetében, itt is rendkívül széles a választék a dizájnt és a kinézetet illetően, így akár a hagyományos rollerek tárházából is bárki könnyen megtalálja a kedvére valót. Ha kissé instabilnak érezzük magunkat, akkor még a háromkerekűek között is nézelődhetünk.

Nemcsak utcai használatra, hanem menő trükkökre is használnád? No problemo...

Ez esetben a te típusod a freestyle roller, hiszen nem hagy cserben a közutakon és a skateboard parkokban sem. Tökéletes különböző ugrások és trükkök bemutatására, ráadásul tudásodtól függően különböző kategóriákból válogathatsz.

Ha olyan király vagy, hogy még hajtani sem szeretnéd: e-roller.

Az elektromos roller a 21. század találmánya, mely rendkívül környezetkímélő és számos előnnyel bír. Pillanatok alatt ott vagy szinte bárhol – egyesek akár 80km/h-val is képesek suhanni –, elkerülheted vele a dugókat, és azon kívül, hogy fellépsz rá és figyeled a szemeddel a forgalmat, szinte semmit nem kell tenned.

Még csak nem is szükséges feltétlenül megvásárolni, hiszen ma már minden nagyvárosban ki lehet bérelni az utcára kihelyezett elektromos rollereket (pl.: Lime). Ebben az esetben még a cipeléssel sem kell törődnöd, hiszen telefonon is kikereshetsz egyet, majd, ha már nincs rá szükséged, csak ott hagyod, ahol akarod – persze úgy, hogy ne legyen útban senkinek.

Sajnos, mint mindennek, ennek is akadnak hátrányai, például, hogy rendkívül balesetveszélyes lehet, ha valaki a száguldás közben nem figyel a mellette haladó autókra. Ezek a rollerek emellett nem képesek rendkívül nagy távolságot sem megtenni (általában csupán 30 km-t bírnak) és az áruk is elég magasra rúghat: egyes modellek akár egymillió forintba is kerülhetnek.