“Szép, mint egy színes álom” - Dalszövegek, édes álmok

ÁLOM | Az álom az egyik legszürreálisabb dolog a világon. Senki nem tudja, honnan jön, vagy hogy mire jó, de a dalszerzők kísérleteznek a megfogalmazásával! Vegyünk példának néhány magyar dalt!

 

Egy álomban bármi megtörténhet, elképesztő érzelmi és vizuális élményt nyújt, ezért akármilyen kitalációnak jó keretet adhat, ráadásul csak szavakkal lehet kifejezni, hogy mi minden történt alvás közben. (Legalábbis még nem sokan tértek vissza rögzített felvételekkel onnan.) 

Természetes következmény, hogy a költészetben is gyakran előfordul. Jó kapcsolódási pont lényegében az egész emberiség számára, ugyanis mindenki átélte már valamilyen formában, viszont mégsem túl konkrét ahhoz, hogy bele lehessen kötni. “Nem! Te nem is ezt álmodtad!” Bizonyíthatatlan, tehát óriási szabadsággal jár.  

Rengeteg módon használható az álom kifejezés, hiszen nem csupán az éjszakai, öntudatlan álmodásra értendő. Az ábrándozás, hallucináció, vagy illúzió szintén ide tartozik.

A következő három dalnál is eltérő jelentéssel alkalmazzák: 

Carpe Diem - Álomhajó

Ez a sláger is olyan, mint az álom maga. Senki sem érti, de létezik. Újra, meg újra előkerül és amikor véget ér, arcon csap a valóság: nem is visz nyaralni az álomhajó. 

 

Van az a csalódott kiábrándultság egy jó álom után, amikor még ismerkedni kell az igazi élettel. Hasonló a helyzet itt is.

 A szöveg ígérete szerint “hidd el nekem, te leszel a nagymenő!”. Ez sem történt meg eddig, de talán egy következő nyaraláson!

TNT - Nem jön álom a szememre 

 Az alvászavar komoly idegrendszeri problémákat okozhat, az viszont teljesen normális, ha valaki nem tud aludni amikor túlcsordul érzelmileg. 

 

Az éber álmodozás a nagy Ő-ről a legédesebb gondolatokat indítja el. Ilyenkor elképzeled, hogy mit mondana neked, te mi mindent mondanál, hogy érezze, tökéletes páros lennétek egy életen át: “Mert vár a holnapom, megmutathatom mindazt, ami jó.”

 Locomotiv GT - Álomarcú lány 

Ez a lassan folyó dallam elringat és a szövege tűpontos leírást ad arról az érzésről, amit egy kitalált szerelem, egy pillanatnyi fellángolás, vagy egy összepillantás okoz. 

A szerző arra kéri az álomarcú lányt, hogy “mindig gondolj rám!”, miközben most is éppen csak ő gondol rá. Talán nem is létezik, talán nem is fog, de olyan jó lenne! 

Szép álmokat!