Vegán gyümölcsturmix rizstejjel

Napjainkban egyre népszerűbbek a különféle magvakból, gabonából készült alternatív tejhelyettesítő termékek, melyekből úgyanúgy készíthető gyümölcsshake, mint tehéntejből. Mutatjuk, hogyan. 

Forrás: 123RF

Van, akinek nehezebben megy, másoknak nem okoz gondot az "átállás" tehéntejről növényi alapú italokra. Bár egyre több szakember javasolja utóbbiak fogyasztását állatvédelmi és egészségügyi szempontokból is, természetesen mindenki maga dönti el, mivel issza kedvenc turmixát. Én a vegán verziót iszom, így ennek az elkészítését mutatom meg.

A növényi tejeknek számos kedvező hatásuk mellett a legjobb tulajdonságuk, hogy a tejcukorra és a tejfehérjére érzékenyek nem szenvednek, ha kedvenc desszertjüket szeretnék elfogyasztani.
(Esetenként a gyümölcs és tej párosítása is rizikós lehet, ám a növények nagy százalékban kompatibilisek egymással, így az emésztés során sem lehet gond!)

Általában az egyik - teljesen jogos - kifogás a gabonatejek ellen, hogy indokolatlanul magas áron forgalmazzák őket. 

Ám, ha rászánod az időt, néhány perc alatt otthon is elkészítheted például a rizstejet!  

RIZS

Az emberiség 60%-ának fő tápláléka a rizs. Népszerűségét számtalan előnyös tulajdonságának köszönheti.

Szakemberek szerint az

esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható.

Tehát a rizsből készült ital lehet az egyik egészséges megoldás. Lássuk, hogyan készül belőle tej!

BANÁNTURMIX

Egész gyerekkoromban a klasszikus tej-banán-cukor recept alapján készült banánturmixot ittam, és csak néhány évvel ezelőtt próbáltam ki a cukormentes, rizstejes változatot. Meglepődtem, hogy semmi különbséget nem tapasztalok azon kívül, hogy nem telít el azonnal.
A banán és a rizstej önmagában is éppen elég édes, további ízesítést egyáltalán nem igényel, mégis az elvárt ízvilágot adja.

Forrás: Pixabay

KEVERT

A fagyasztott gyümölcskeverék az egyik legjobb turmix alap. Csak megy a keverőpohárba a tejjel és a mixelés után szürcsölheted is a savanykás finomságot!

Ha sok gyümölcsöt és kevés tejet használsz, sorbet lesz belőle, ami szintén remek hűsítő a forró napokon!

Forrás: Pexels

Innentől kezdve csak a fantáziád szabhat határt az ízkavalkádoknak! Jó kísérletezést, kellemes poharazást!