Tiszteld az elefántokat!

Életem első moziélménye az oroszlánkirály volt, és napokig gyászoltam Mufasát, miért nem rajzolták tovább?! Azóta is tart az érzés, hogy nem bírom nézni, még animációs filmekben sem, ha állatokat bántanak, vagy akár csak a lelkivilágukat megsértik.

Amikor még C.E. (Covid Előtt) Thaiföldre utaztunk két dolgot biztosan tudtunk: egy, nem vagyunk hajlandóak elefánton lovagló, bárgyún vihogó turistákká válni, kettő, nagyon szeretnénk elefántok közelébe kerülni, a lehető legtermészetesebb módon.

Az ország északi részén Chiang Maiban több elefántrezervátum is létezik. Azonban érdemes alaposan utánajárni, kik azok, akik tényleg az állatok megmentésén dolgoznak, és nem egy erdei cirkuszt rejtenek a szép szavak mögött.

Forrás: Monostori Rita

Elephant Nature Park, a hely, amit érdemes felfedezni, távol a várostól, igazán vidéken, itt már a falu is véget ér. Csak a természet, mentett állatok tömegei, a világ minden tájáról érkező önkéntesek, és semmi cécó, fényűzés. A belépő díja az állatok ételét és ápolását támogatja. A hatalmas parkban kis faházakban is meg lehet szállni. Mi egy egész napot töltöttünk itt, kaptunk ebédet is, de szigorúan vegetáriánus ételeket, melyeket szintén itt tartózkodók készítenek.

Forrás: Monostori Rita

Az egyetlen, amit az elefántokkal tehetsz, hogy megkínálhatod őket dinnyével. Az óriási parkban pedig együtt tölthetsz velük egy egész napot. Nem rajtuk, nem alattuk, csak mellettük. Minden elefántnak saját gondozója van, őt elfogadja, és talán hallgat rá, ha úgy tartja úri kedve. Az itteni állatok története szomorú, és sokszor ugyanaz.

Cirkuszból mentett, cirkuszból száműzött, turisták által lovagolt, turisták miatt vert, kínzott, idomított, vagy aknára lépett, félig vak nehéz sorsú állatok. Az egyikük fázott, míg én izzadtam a harmincnégy fokban, mert olyan bőrbetegsége volt, így takarókkal és parázzsal próbáltak még melegebbet biztosítani neki.

Csupa idős hölgy sétálgatott velünk, mert a hímeket külön kell tartani. Csak fogságban született elefánt tűri meg így az emberek közelségét, de az elején nagyon nehéz velük, hogy elhiggyék, itt tényleg biztonságban lesznek. Szinte mindegyiknek van egy legjobb barátnője, aki nélkül sehová sem megy.

Forrás: Monostori Rita

Akit én simogattam, egyik szemére nem lát, a mellette álló viszont semmit sem. Elválaszthatatlan szövetség az övék, és végtelenül megható. Itt lenni közöttük, leírhatatlan érzés. Megtisztelő, hogy ideengedtek. Együtt sétáltunk, náluk, vendégségben.

Tisztelettel figyeltük lépteiket, ahogy körülöttünk léteznek. Az ő történetüket, most a róluk gondoskodók rajzolják tovább, és mi csak bízunk benne, hogy egy hosszú és unalmas történet lesz belőle.