Műalkotás egyetlen mozdulattal? Próbáld ki!

Tudsz rajzolni? Nem. És vonalat húzni? Azt igen. A kettő nincs is olyan távol egymástól. Elég ha csak a megfelelő irányba húzzuk azt a vonalat és kész!

A minimalizmus lényege, hogy a művész a lehető legkevesebb eszközzel hozzon létre egy értékelhető művet. És mi lehetne csekélyebb egyetlen tollvonásnál?

Már a számos-összekötős feladatlapok óta tudjuk, milyen érdekes, ahogy a pontok kapcsolásával kialakul a meglepetésalakzat. A vonalrajz pontosan ugyanaz, csak a segítő pontok nélkül. Elindul a toll és amikor megáll, már a kész is a mű!

Az első próbálkozásom egyvonalas rajzolással a következőképpen nézett ki: csak magam elé tettem egy üvegpoharat, és le sem vettem róla a szemem. A füzet lapjára helyeztem a ceruzát, és ahogy követtem a tekintetemmel a tárgy sziluettjét, úgy igazítottam a haladó vonalat. Csak akkor néztem meg, hogy mi lett belőle, amikor végeztem.

Többször is megismételtem a műveletet, mert eleinte egy kicsit csálé volt, de úgy éreztem, elég öröm, hogy valóban egyetlen vonallal készült, és még felismerhető is! Minden próbálkozásnál egyre jobban sikerült. Ezután következtek a bonyolultabb formák, de a metódus mindig azonos. Több vázlat, egyre jobb eredmény!

Copyright: valenty/123RF

Mostanra már nem feltétlenül kell hozzá konkrét tárgy, elég ha csak egy virágra, vagy hangszerre, akármire gondolok és elképzelem magam előtt, majd gondolatban követem a vonalát.

Forrás: Pixabay

A következő videóban könnyen követhető a rajzoló keze a lassításnak köszönhetően, így akár vele párhuzamosan is rajzolhatunk!

Ha valakihez közelebb áll a digitális művészet, a következő videóból megtanulhatja, hogyan készíthető vonalrajz fénykép alapján Photoshopban.

A könnyed mozdulatokhoz persze nélkülözhetetlen a gyakorlás. Egyszerűbb formákkal kezdjünk, majd napról napra egyre több kanyart és sarkot építhetünk az ábrákba. Remek lakásdekoráció, ajándék, vagy feszültség levezető lehet! Jó rajzolgatást!