A kreatív elme

Nemrég felkerült a Netflixre David Eagleman agykutató 2019-es dokumentumfilmje, A kreatív elme (The Creative Brain). A film magyarázatot ad arra, hogy honnan ered a kreativitásunk és hogyan tudjuk fejleszteni azt.

David Eagleman agykutatóForrás: Ed Schipul/Flickr

Nem ad magyarázatot arra, hogy hogyan működik az agy, vagy hogy milyen folyamatok játszódnak le benne, mint más hasonló témájú filmek. Helyette olyan karaktereket, hús-vér létező embereket mutat be, akik különleges módokon és helyzetekben képesek felszabadítani a kreativitásukat. Elmagyarázza a nézőnek, mit kell tennie ahhoz, hogy a saját elméjében is beindítsa ugyanazokat a folyamatokat.

Miért vagyunk kreatívak?

Eagleman a kérdésre az agyban keresi a választ.

Amikor kirakom az ételt az állatnak, az rögtön ráugrik és elkezdi enni. Ennek röviden az az oka, hogy az állat nem kreatív. 

Kicsit bővebben: az állatok agyában az ingerek befogadásért felelős rész (input) és az ingerekre való reakcióra utasító rész (output) egymás mellett helyezkedik el – vagyis amint bejön az infó, érkezik a parancs: egyél!  

Az emberi agy azonban megnőtt, e két rész pedig távol került egymástól. Az inger és a reakció között egy-egy információnak be kell utaznia az egész agyat – és amíg ezt teszi, ezerféle ötlet születhet, hogy erre az ingerre mi legyen a reakció.

Az ember tehát képes arra, hogy az ételt ne csak megegye, gondolkodás nélkül. Az étel lehet művészet, lehet fegyver

– Eagleman ezt nevezi kreativitásnak.

Hogyan lehetünk még kreatívabbak?

Különböző módszerekkel. Michelle Khine nanotechnológust például komolyan fenyegette a veszély, hogy karrierje véget ér. A nagy nyomás alatt - nincsenek pénzügyi források a kutatása támogatására - olyan ötlettel állt elő, amit szinte ingyen meg tudott valósítani egy gyermekjáték segítségével.

Forrás: Flickr

Nathan Myhrvold feltalálónak számos találmánya került szabadalom alá élete során, de sosem tudott megállapodni egyetlen tudományágnál, sőt, még profi séfként is tevékenykedik. 

Bill Gates úgy nyilatkozott róla, mint a legokosabb emberről, akit ismer.  

 

Nathan Myhrvold feltalálóForrás: Wikipedia

Zachary Lazar író elítélteknek tart írófoglalkozásokat, ezzel fejlesztve az alkotóképességüket.

Forrás: YouTube

De a filmben még megjelent Kelis, az énekes-dalszerzőből lett séf, illetve D. B. Weiss is, a Trónok Harca sorozat társszerzője. A film végén hallhatunk egy iskoláról, amit a kreatív művészet mentett meg a bezárástól.

KelisForrás: Flickr
D. B. WeissForrás: Wikipedia

 A kulcs

Egy dolog miatt vagyunk kreatívak, és ez pedig az, hogy van képzelőerőnk. 

A képzelet szabadsága az, ami az alkotóképességünk alapját képezi.  

Feszegetni kell a határokat, de sosem szabad túlzásba vinni: meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán meddig feszíthető.

A bukástól nem szabad félni! Ha elbuksz, majd következő alkalommal sikerül. Folyamatosan próbálj ki új dolgokat! 

Miért érdemes megnézni a filmet?

1. Mert ezen a cikken messze túlmutató információkkal szolgál arról, hogy miben áll a kreativitás, mi a produktív emberek titka és hogy hogyan lehet hozzájuk hasonlóan bárki sikeres az ötleteivel.

2. Mert kiváló operatőri munkával, izgalmas képi világgal és remek rendezéssel kecsegtet.

3. Mert Alex Menzies remek zenét írt hozzá.

4. Mert Eagleman kifejezetten érthetően és izgalmasan adja elő tudását.

5. Mert csupán 52 perc!