3 film olyan tanárokról, akik a legelvetemültebb kölyköket is megszelídítették

Elit iskolában tanítani sem mindig könnyű, hagyományos iskolában sem feltétlenül válnak be a modern módszerek (se), de olyan környéken tanítani, ahol a diákok szüleinek fele vagy börtönben ül, vagy hamarosan ott fog, óriási kihívás. 

Legyen dráma, vagy vígjáték, a filmipar, pláne az USA-ban, viszonylag gyakran dolgozza fel - hol klisésen, hol egészen eredetien - a kezdő, vagy nem kezdő, de jó tanár-rossz környékről származó, "mindenmindegy" középsikolások történetét. 

A témában készült rengeteg film közül ajánlunk most hármat, akár pedagógusnapi esti filmnek, nem csak tanároknak. 

High School High! - Osztály vigyázz! 

Richard egy elit iskolában tanít, ahol édesapja az igazgató. Kihívásra vágyik, ezért otthagyja az állását és a város se nem szép, se nem kedves, pláne nem biztonságos környékén kezd tanítani. Veszélyes iskola, veszélyes és elszabadult diákok, kedvesnek tűnő kolléganő és az igazgatónő, akinek nem érdeke, hogy az iskola a rangsor legrosszabb helyéről előrébb lépjen.

A főszerepben Jon Lovitz remekül hozza a kedves, álhatatos tanárt, aki annak ellenére is hisz a gyerekekben, hogy ők a világon semmit nem tesznek ezért, sőt!

 Freedom Writers - Saját szavak

A helyszín Los Angeles legrosszabb környéke, a légkör finoman szólva rassziszta, a fekete, latin, ázsiai és fehér diákok között állandó a feszültség, ráadásul nagy céljaik sincsenek, leginkább a nagykorúság elérése.

Ebbe a helyzetbe csöppen bele az új, friss diplomás, igencsak naiv tanárnő, Erin Gruwell (Hilary Swank), aki meglepően rövid idő alatt rendezi a diákok sorait. Kőkeményen dolgozik értük, naplót írat velük, amit végül The Freedom Writers Diary címen kiadat.

A filmből árad a pozitivitás, kissé talán giccses is, olykor-olykor csöpögős beszélgetésekkel és rengeteg érzelemmel. 

Dangerous minds - Veszélyes kölykök 

Valós történeten alapuló filmdráma a gyönyörű Michelle Pfeifferrel a főszerepben. LouAnne Johnson kilenc évig szolgált a haditengerészetnél, amikor úgy döntött, megvalósítja régi álmát és tanár lesz. Nyilván nem egy elit iskolában akar tanítani, ezért egy igencsak rosszhírű iskolában kezdi pályafutását, ahol "gettókölyköket" tanít.

Nehéz sorsok, rossz anyagi körülmények, bandák és háborúk, alkohol, drog... Tudásszomj (ha nem is rögtön nyilvánvaló), óriási érzelmi hiányok, szeretetéhség, elhanyagoltság, a szülők odafigyelésének teljes hiánya. Hatalmas űr, amit idővel LouAnne képes lesz betölteni, és bebizonyítani, hogy a legrosszabbnak tartott gyerekek is értékes emberek, ha megkapják az esélyt. Ám valós történetről beszélünk, így a film nem egy giccsparádé, s bizony a happy end is elmarad.

 Coolio brutál jó zenéje már csak a hab a tortán. 

Kellemes vasárnap esti filmezést kívánunk!