Ma van a környezetvédelem világnapja

1972-ben az ENSZ Közgyűlése kijelölte június ötödikét a környezetvédelem világnapjának. Megünneplésére először 1974-ben került sor.

Az elkövetkezendő években a környezetvédelmi világnap célja az lett, hogy felhívja a figyelmet a rengeteg ökológiai problémára, amelyekkel szembenézünk. Így például

a légszennyezésre, a műanyag-szennyezésre, az illegális vadkereskedelemre, a fenntartható fogyasztásra, a tengerszint megemelkedésére, az élelmiszerbiztonságra és még sok másra.

 

Fotó: Chris LeBoutillier on Unsplash

2021: téma az ökoszisztéma újjáélesztése

A 2021-es év környezetvédelmi világnapjának témája az „ökoszisztéma újjáélesztése", mely elindítja az „ENSZ Ökoszisztéma Újjáélesztésének Évtizedét" (UN Decade on Ecosystem Restoration).  

A folyamat különböző formákat ölthet, mint fák ültetése, városok zöldítése, az egyéni étrend megváltoztatása vagy épp folyók és tengerpartok megtisztítása. Márpedig a mai generáció az, amely ezekre képes.

Vízszennyezés a Maracaibo-öbölben (Venezuela)Forrás: Wikipedia

Mindenfajta élővilág helyreállítható, beleértve az erdőket, tanyákat, városokat, mocsarakat, de még az óceánokat is (Igen!). Szinte bárki kezdeményezheti a változást.

Kertvárosban élsz? Zöldítsd a kerted! Társasházban? Mehet ki a virágláda! Összetartó közösségben? Hívd akcióra a szomszédokat! Gyűjtsetek szemetet, szelektáljatok, ültessetek fákat! Egyedül nem megy? Hívd akcióra az önkormányzatot! Hívj akcióra mindenkit, akit csak tudsz, mert a jövőnk múlik rajta.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának videója: 


Mit tehetsz még?

Egyedül utazol? Az autód öt személyre van tervezve. Ha akár csak egynél is kevesebb ember utazik benne, már feleslegesen ég a benzin. Ne puffogtasd ki öt ember gázmennyiségét egyedül! A közösségi közlekedés városban kényelmesebb, olcsóbb is, ráadásul rendkívül környezetkímélő az autózáshoz képest.

Szmog New York felett (űrfelvétel): 

Forrás: Wikipedia