Így készíts vizuális naplót

A rajzolás kikapcsol, erősíti a koncentrációt és sikerélményt ad. Ha lerajzoljuk a nap legjellemzőbb motívumát hétfőtől vasárnapig, hamarosan egy szép naplónk lesz az emlékeinkből.

A mai kertészkedés után például a "virág" hívószót választottam.

Fekete karton fehér zselés tollalFotó: Pintér Daniella

A tehetség szorgalom

Ha egy tevékenységre koncentráltan sok időt szánunk, annak látványos eredménye lesz! Ez nem csak a művészetekre igaz. Ha van egyfajta érdeklődésünk és szorgalmunk, idővel gyakorlatilag bármiben mesteri szintre léphetünk.

Gyakorlás

Általában kockarajzolással indul egy képzőművészeti oktatás. A nagyon egyszerű forma a rajzoló előtt helyezkedik el, aki addig rajzolja, amíg közel tökéletes nem lesz. A térben sokkal nehezebb pontosan meghatározni a vonalak elhelyezkedését, így jó edzés, ha nem képernyőről, hanem "élőben" rajzolunk!

Ezután következik a csendélet és a gyűrött anyagok használata. Akárhonnan nézzük, egy kicsit mindig mást látunk majd. Sokat segíthet, ha ugyanazt a beállítást több szögből is megörökítjük. Érdekes lesz összehasonlítani az azonos dolgokról készített rajzokat.

Image by Artisme from Pixabay

A lyukak

Az egyik legjobb tanács, amit valaha kaptam rajzolással kapcsolatban az a következő volt:

 

ne a tárgyak formáját, hanem a köztük lévő tereket, lyukakat rajzold!  

Ez valóban hasznos, mert a szemünk becsaphat, hiába ismerjük az adott tárgy formáját, máshogy fog kinézni más tárgyak takarásában és árnyékában!

Hol is kezdjem?

Számtalan tanfolyam nyújt már lehetőséget amatőröknek, azonban mostanra az internet is tele van oktatóanyagokkal.
Ha egyedül állunk neki, jó adag kitartásra lesz majd szükségünk!

Ha van otthon ceruza és papír, már bele is vághatunk! Nincsenek kötöttségek, csak a rajzolás élvezete.