A halottak serege - Na, ezt is megnéztük...

Nagy durranásként írtak róla (mások), úgyhogy a hétvégi házimozizásunk egyik darabja lett a Netflix egyik újdonsága, Zack Snyder filmje, A halottak serege

Egy baleset során egy katonai konvoj szállította zombiszerű lény elszabadul, megszökik, s "benépesíti" Las Vegast. A bulivárost karantén alá veszik, de még előtte a Dave Bautista alakította kommandós, Scott Ward és csapata kimenekít egy rakás embert onnan, amivel komoly hírnevet szerez magának. 

Igen ám, de a felesége is a zombik áldozata lesz, maga kénytelen fejbe szúrni asszonyát, emiatt összezuhan, elvonul, s még a lányával is megromlik a kapcsolata. 

Aztán egyszer csak megkeresi egy nagyon gazdag kaszinótulaj, akinek a város falain belül ragadt 200 millió dollárja, hogy szervezzen csapatot, hatoljon be a zombik uralta Las Vegasba, s hozza el a kaszinója páncélterméből a pénzt. Ha sikerrel jár, kap 50 milliót. 

Apa és lányaForrás: CLAY ENOS/NETFLIX/© 2021 Netflix, Inc./Clay Enos/Netflix

Ward elvállalja a melót, összerakja a csapatát, amibe egy másik szálon történt esemény miatt a lánya is bekerül. A városba lépve kiderül, hogy nem minden zombi totál hülye, vannak egészen értelmesek is, de ettől még ugyanúgy emberekre vadásznak, mint a lassú, agyatlan társaik, ezért nyilván veszélyesebbek is náluk. 

Forrás: CLAY ENOS/NETFLIX/© 2021 Netflix, Inc./Clay Enos/Netflix

Innentől van itt minden, ami egy zombis filmtől elvárható, akció, vér, egy rakás hulla, melyeknek száma az utolsó percig szaporodik. Ennél többet a cselekményről spoilerezés nélkül nem tudok mondani, úgyhogy inkább áttérek a kivitelezésre. 

Nem nagyon szeretem az olyan filmeket, ahol a karakterek első jelenetéből kiderül, hogy milyen sorsra jutnak majd. Mindig abban reménykedem, hogy direkt akarnak félrevezetni, s ez néha sikerül is, de nem Zack Snydernek. Ezúttal legalábbis...

2021. május 14. LOS ANGELES, CALIFORNIA - Zack Snyder "A halottak serege" bemutatójánForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Amy Sussman

Pedig a rendező nagyon odatette magát, besegített a forgatókönyvírásba, rendezett, a fényképezést is magára vállalta, sőt! A film egyik érdekessége, hogy az egyik színészt akkor cserélte le Snyder, amikor a film már leforgott.

Chris D'Elia standup komikus-színészForrás: AFP/Chris Delmas

Történt ugyanis, hogy utólag derült ki, hogy az eredeti szereplő, Chris D'Elia szexuális zaklatásos botrányba keveredett, ráadásul a vádak szerint kiskorú lányoktól kért meztelen képeket. A rendező nyilván nem akart botrányt, de a forgatásnak már vége volt, ezért digitális technikával vette ki D'Eliát a leforgatottt anyagból.

A helyére Tig Notaro került, akivel D'Elia jeleneteit greenboxtechnikával újraforgatták, majd a vele készült anyagra cserélték az eredetit. Azon gondolkodom, mit mondjak, milyen film  A halottak serege. Jó, vagy sem? A válasz attól függ, mit vár tőle az ember.

A főszereplőt, Dave Bautistát sok mindenben szeretheti az akciófilmek rajongója, hiszen egy szimpatikus izomkolosszus, akinek lelke van, de valahogy az érzelmesebb jelenteket mégsem neki találták ki, pedig azért az is akad a filmben. Viszont zombiölésben remekel.

Szóval, ha egy apa-lánya egymásratalálós-összeborulós drámát néznél meg, némi akcióháttérrel, akkor inkább válassz másik filmet, de ha csak egy horrornak még nem nevezhető, ám zombitrancsírozó akciófilmre vágysz, akkor Zack Snyder filmje jó választás lehet.

Annak ellenére is, hogy simán lehetett volna 30-40 perccel rövidebb, ugyanis kb. ennyi üresjárat van benne. 

Úgy kezdtem, hogy nagy durranásként írtak róla, s bár a mozis csapatom fiútagjai szerint jó volt, én azért fanyalognék kicsit, s inkább azt mondanám:

Na, ezt is megnéztük.

De ahogy sok más, ez is ízlés dolga! :)