7 ügyes szélhámos, aki sikeresen behülyítette a fél világot - 2. rész

Ahogy ígértük, elhoztuk nektek a többi négy zseniális svindler történetét, akik agyafúrt terveiket elnézve joggal hihették, hogy soha nem buknak le. Hát, nem így történt.

Charles Dawson

Ritka, amikor valaki nem csupán pénzt akar kicsalni a gyanútlanoktól, hanem dicsőséget is szeretne magának hamisítani, méghozzá a tudományos világban. Mr. Dawson, a brit amatőr archeológus épp ilyen babérokra szeretett volna törni, ezért egy emberi koponyából és egy orangután alsó állkapcsából eszkábált össze egy rendkívül meggyőző hamis "leletet", melyet aztán nagy csinnadratta közepette fel is tárt egy Piltdown mellett fekvő kőbányában.

A piltdowni koponyát vizsgáló tudósok - Charles Dawson a hátsó sorban jobbról a másodikForrás: Wikipedia

A tudományos társadalmat sikerült meggyőznie, és rengeteg kutató még évtizedekig a majom és az ember közötti hiányzó láncszem egyetlen bizonyítékaként tartotta számon Dawson hamisítványát. Természetesen szép számmal akadtak, akik megkérdőjelezték a nagy felfedezést. 1923-ban például Franz Weidenreich anatómus jelentette ki, hogy miből is van pontosan összetákolva a lelet, de akkor még nem hittek neki. 1953-ban a British National History Museum végérvényesen bebizonyította, hogy az egész piltdowni ember-felfedezés egy hatalmas kamu, ám ezt Dawson már nem érhette meg, ugyanis 1916-ban elhunyt vérmérgezésben.

Hamrák János

Ez a minden hájjal megkent szlovák anyanyelvű kétkezi munkás és notórius svindler azáltal szerezte szélhámosi hírnevét, hogy 1902-ben önszorgalomból olasz vendégmunkásokkal felszedette a budapesti Rottenbiller utca bükkfa burkolatát, majd azt jó pénzért értékesítette.

A fakockákkal burkolt Rottenbiller utca 1900-ban, Klösz György felvételeForrás: Wikipedia

A csalásra a munkálatok alatt azért nem jöttek rá időben, mert Hamrák állítólag ellopott néhány útjelző táblát, melyekre az "a fővárosi törvényhatóság tulajdona" feliratot pingálta. Miután a zsákmányt eladta tűzifaként, meglopta két munkását, majd Brnóba szökött, ahol Mr. Hungary néven a Kremsier-féle cirkuszhoz szegődött, mint sztárfellépő. Pechjére egyik olasz munkása is látta külföldön a darabot, a Hamrákot ábrázoló plakátot pedig elküldte a budapesti főkapitányságnak.

A jogerős ítélet értelmében a szélhámost kétévnyi fogházbüntetésre ítélték, de 1904-es szabadulását követően sem tért jó útra. Sikkasztásért, becsületsértésért, lopásért és más stiklikért állandóan börtönről börtönre járt, utoljára 1913-ban szabadult Sopronból, 1930 augusztusában pedig végleg elbúcsúzott a földi léttől.

Jordan Belfort

Leonardo DiCaprio egyik ikonikus szerepének megihletője korántsem volt annyira sármos és lehengerlő, mint A Wall Street farkasának központi karaktere. Jordan Belfort viselt dolgait azonban nagyjából helytállóan mutatja be a Martin Scorsese által rendezett, kultikussá vált alkotás.

Leonardo DiCaprio és Jordan BelfortForrás: AFP

Belfort házaló élelmiszerkereskedőként kezdte karrierjét, majd vállalkozása becsődölését követően gyakornokként helyezkedett el az L.F. Rothschild nevű kereskedelmi és befektetési banki cégnél. 1987. október 19-én, azaz az emlékezetes fekete hétfőn, a történelem legkomolyabb tőzsdei összeomlásának következtében elvesztette állását. Ezután alapította meg a filmből is jól ismert Stratton Oakmont nevű céget, melynek fő tevékenységi köre abból állt, hogy lelkes és agresszív ügynökei telefonon sózták gyanútlan emberekre az alacsony értékű és kockázatos részvényeket úgy, hogy fűt-fát összehazudtak róluk.

Belfort szépen megszedte magát a befektetőktől kicsalt pénzekből: luxuséletet élt, nőzött, drogozott, helikopterezett, ám a bukás nem váratott magára túl sokáig. 1996 decemberében a mai Pénzügyi Ipari Szabályozó Hatóság elődje, az NSDA kizárta a Stratton Oakmontot a piacról, Jordant pedig letartóztatták, majd pénzmosás és befektetési csalás vádjával négy év szabadságvesztésre ítélték. Ebből egy vádalkunak köszönhetően csak 22 hónapot ült le, viszont kárpótolnia kellett korábbi áldozatait több mint 110 millió dollár értékben.

Szabadulását követően megírta memoárjait, azóta pedig motivációs előadóként és trénerként járja a világot.

Anna Szorokin

Anna kétségkívül elnyerhetné az első díjat a 2010-es évek legpofátlanabb női szélhámosait felvonultató versenyen. Az orosz származású német lány már tinédzserként érdeklődni kezdett a divat, a művészetek és a felső tízezer életvitele iránt. Az érettségit követően egy PR-cégnél, majd a francia Purple divatlapnál gyakornokoskodott, ez idő tájt vette fel az Anna Delvey nevet. 2016-ban, 24 éves korában New Yorkba költözött, ahol néhány ügyes banki csalással megfelelő tőkét szerzett tehetős imidzse megalapozásához.

A pénz kézhezvétele után rögtön bejelentkezett egy luxushotelbe, ahol gyorsan híre ment, milyen nagylelkűen osztogatja a borravalót. Új, kőgazdag barátait sikeresen behülyítette azzal a mesével, hogy hatalmas családi vagyon örökösnője. Volt, hogy diplomatának állította be az apját, de az is előfordult, hogy felmenői napelemeket forgalmazó mágnásokként szerepeltek történeteiben. Rendszeresen hamisított csekkeket, és húzta le ismerőseit súlyos pénzösszegekkel, majd feledékenységére hivatkozva állandóan húzta-halasztotta a kölcsönök visszafizetését.

Miután több hotelből is kitették, mert elbliccelte a számlákat, ráadásul az államügyészség is a nyomába szegődött a banki csalások miatt, Anna Louboutin-tűsarkús lábai alatt igencsak elkezdett vékonyodni a jég. Végül 2017-ben lopás, csalás és szolgáltatások jogosulatlan használatának vádjával letartóztatták.

2018-ban elutasított egy vádalkut, mely azzal végződött volna hogy deportálják őt Németországba, így végül 2021 februárjában szabadult. A Netflix és az HBO jóvoltából már készülnek a "munkásságáról" szóló filmes alkotások hatalmas rajongótábora legnagyobb örömére.