Hiszem, ha látom? - Hazugság a mozivásznon

A filmek tele vannak hazugsággal, és mi pont ezt szeretjük bennük. A sok túlzás, a trükkök és a részben beavatott néző örül, ha folyamatosan átverik. Ez normális, hiszen csak így juthat el az áhított katarzisig. De csupán a meglepetés miatt kívánjuk, hogy megtévesszenek minket? Járjunk utána!

Amikor színházba, moziba, vagy cirkuszba megyünk, nem háborodunk fel azon, hogy hamarosan becsapnak bennünket. (A bankban, vagy az autókereskedésnél persze mindjárt más a helyzet.) Lehetséges, hogy a teljes szórakoztatóipar az ámításra épít? Hát persze!

Jó dolog bizalommal lenni mások iránt, de az emberi kapcsolatainkban ez mindig rizikós. A legbiztonságosabb, ha tudjuk, hogy akiben egyszer megbíztunk, az örökké hűséges lesz. Egy mozijegy áráért már meg is kaphatjuk ezt az élményt.

Másfél órán át védelem alatt állunk, ugyanis rögtön tudjuk, hogy kihez kell ragaszkodnunk, hogy úgy érezzük végül, mi győztük le a gonosz erőt.

Az illuzionisták mindig is nagy hatással voltak a társadalomra. Régebben piacokon, vagy a város főterén, később csoportosan vándorolva, majd színpadokon kápráztatták el a közönséget. Napjainkban a filmvászon és az internet lett a természetes környezetük.

Tima Miroshnichenko fotója a Pexels oldaláról

 Lássunk néhány filmes példát, ahol a hazugság központi szerepet kapott:

SZEMFÉNYVESZTŐK 

A Szemfényvesztők négy (+1) bűvésze azon mesterkedik, hogy egyfajta modern Robin Hoodként rengeteg pénzt raboljanak különböző bankoktól, és ha ez megvan, látványos show keretein belül a gigantikus összeget szétszórják a nézők között.

Beavatottként követhetjük az eseményeket. Pontosan tudjuk, hogy fékezhetetlen csapattal játszunk, de a sok izgalom néha hitetlenségbe hajszol!

KAPJ EL, HA TUDSZ 

Frank hazudozásra született. A fiatalember kifogástalan modorával és megnyerő személyiségével bárkit megtéveszt. Minden szavát elhiszik, mert ő is mindent elhisz magáról.

Pilótaként, vagy komoly orvosként is imádják. Naná, hiszen olyan emberek veszik körül, akik örülnek, ha egy szimpatikus alak a figyelmét szenteli nekik! Ugye, mi is bedőlnénk?

HATALMAS KIS HAZUGSÁGOK 

A néző a szereplőkkel együtt, apránként jön rá, hogy mi az igazság arról, ami azon az estén történt. A személyes beszámolók az őrsön, vagy a magánbeszélgetések lehetnek igazak, de talán minden szó hazugság.

A felső középosztály szereti elhinni, hogy a barbár viselkedés csak a szegények kiváltsága. De mi van, ha a drága holmik gyilkosokat és bűnrészeseket takargatnak?

A mesékben jó hinni, és a legtöbb film csak dramatizált fikció! De ha a velünk történne valami hasonló, eléggé résen lennénk?