Múzeumi világnap: "Róma egy nyitott múzeum a kék ég alatt"

Egy élet is kevés, hogy az örök várost megismerd - tartja a mondás, és ezzel nem is vitatkozunk. Inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy az általunk ismert legrómaibb magyar, melyik ujjába harapna, ha megkérnénk, hogy ezen a jeles napon ajánljon nekünk két múzeumot. Meglepetésünkre nem gondolkodott sokáig. 

Újságíró kollégánk volt, aztán húsz évvel ezelőtt egy nemzetközi sportszövetség hívására Rómába tette át a székhelyét, majd találta meg az életcélját, párját az örök városban. Talán ő a legrómaibb magyar és a legmagyarabb római egyben.

Németh Beával róni a túristák zsongásától távol eső macskaköves utcákat, vagy meglátogatni egy zsúfolt múzeumot, semmihez sem hasonlítható élmény. Minden gondolatán érződik, hogy bár imádja Budapestet, Róma a szerelme, amely befogadta őt, és megmutatta neki azt az arcát, amit Bea megpróbál láttatni az átutazókkal is. Együtt dobog a város szívével, ismeri a napos és árnyékos oldalait, a csodáit, és közben olyan megnyugtató, üde a jelenléte, hogy az ember legszívesebben hazaküldené őt egy képeslapon.

Forrás: Németh Bea

A múzeumi világnapon szinte adta magát, hogy felkeressük, és megpróbáljuk csőbe húzni, vagy inkább kínozni, mert tőle azt kérni, hogy ajánljon nekünk két múzeumot Rómában, enyhén szólva gonoszság. 

"Ez valami rossz vicc?" - kérdezett vissza, de nem jött zavarba, hanem azonnal nekifutott a lehetetlennek.

Olyanokat ajánlanék nektek, amelyek nélkül nem tudom elképzelni a világomat, sőt az egész világot sem. Az egyik az elegáns Galleria Borghese, ahová hetente többször is visszatérek, egyedül és látogatókkal, mert Gian Lorenzo Bernini barokk szobrai, Rafaello képei, és a világ legnagyobb Caravaggio kiállítása, mindig csodával tölt el és inspirál. A szépség és az elegancia, amit ebben a palazzóban belélegzünk, egyedülálló a városban.

A másik a Vatikáni Múzeum. A Sixtus-kápolna, a múzeum egyedi építészete, lenyűgöző gyűjteménye, és Raffaello freskói mágnesként vonzzák a tekintetet, szóval, bárkinek nyújtanak élményt.

Ha már ennyire gonoszkodó kedvünkben voltunk, gondoltuk, itt nem állunk meg, és kijelentjük, hogy mi fiatalok vagyunk, úgy szeretnénk felfedezni Rómát, hogy ne a légkondis múzeumokban töltsük az időnket. Beát azonban nem lehetett megfogni.

Ó egy percig se érezzétek magatokat elnyomva Róma nehéz, komplikált történelmi súlya alatt. Ha a nyaralásotokat vagy az utazást nem zárt terekben akarjátok tölteni, akkor ajánlom figyelmetekbe a helyiek kedvenc mondását: 

Róma egy nyitott múzeum a kék ég alatt!

Igyatok a szerelmesek titkos kútjából a Trevi-kút sarkánál, sétáljatok el a Pantheonig, amely a mai napig a város legnagyobb kupolájával büszkélkedik. Álljatok meg egy igazi római gelatóra, egy cappuccinóra, kávéra a Pantheonnal szemben, délután pedig béreljetek ki egy riksát a gyönyörű Villa Borghesében.

Ha mindenképpen betérnétek egy múzeumba, akkor a Forum Romanum mellett található Capitoliumi Múzeumot ajánlom, amely érdekesen, könnyedén vezet be mindenkit a több mint 2000 éves római történelembe. A legfontosabb viszont az, hogy élvezzétek az utat, és nem baj, ha nem láttok mindent egy-két nap alatt, mert Róma örök és visszavár!