A Magyar Nemezeti Múzeummal is ünnepelheted a múzeumi világnapot

A pandémia miatt sokféle redezvénynek kellett átmeneti búcsút mondanunk, közéjük tartozik a Múzeumok Majálisa is. Tavaly elmaradt a 25., és sajnos a 26. sem lesz az a klasszik kétnapos múzeumkerti fesztivál, amit annyira szerettünk. De nincs minden veszve!

A múzeumi világnapról 1977-ben döntött a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, majd 1978. május 18-án meg is tartották az első múzeumok ünnepét.

 

A Múzeumok Majálisa 2012-benForrás: Derzsi Elekes Andor/commons.wikimedia.org

Magyarországon az elmúlt 25 évben a Múzeumkertben, a Múzeumok Majálisán gyűltek össze a muzeális intézmények, közgyűjtemények, kiállítóhelyek, hogy kétnapos fesztivállal ünnepeljék meg a világnapot, együtt a több tízezer múzeumszerető látogatóval. Ennek vetett véget átmenetileg a világjárvány, de ötletből sosincs hiány.

Tavaly a 25. Múzeumok Majálisa alkalmából a Nemzeti Múzeum létrehozott egy Facebook-csoportot, melyhez csatlakozva mindenki megoszthatta az előző évek emlékeit. A csoport idén is működik, ha találsz a telefonodon, laptopon olyan fotót, ami valamelyik Múzeumok Majálisán készült, és persze vállalható, oszd meg másokkal is. 

Az idei fesztivált ugyan még nem lehet megtartani, de a Magyar Nemzeti Múzeum tárt kapukkal várja a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatókat. Ám mivel mostanra még sokkal kevesebbeknek van ilyen kártyája, mint ahányan már komoly kultúrahiányban szenvednek, rájuk is gondoltak. Online tartalmakkal, kvízekkel, a haladóbbakat pedig online nyomozós játékkal várják az MNM weboldalán.  

Amagyarul tanuló külföldiekre is gondoltak, akik remélhetőleg jobban látnak, mint e sorok írója, akinek azért feladta a leckét a "megtalálós" feladat. :))