10 000 ajándék Mészöly-kötet diákoknak a Libritől

100 éve született a XX. századi magyar próza egyik legfontosabb írója, Mészöly Miklós. Az évforduló alkalmából a Libri 10 ezer magyar középiskolást, főiskolást, egyetemistát ajándékoz meg egy az író öt novelláját tartalmazó kötettel. 

A novelláskötetet a Libri a centenáriumra adta ki, bolti forgalomban nem lesz majd kapható.

Hozzájutni úgy tudsz, ha a diákigazolványoddal együtt bemész a legközelebbi Libri Könyvesboltba, ahol a diákod bemutatása után megkapod a kötetet. A kampány május 14-én kezdődött, vége pedig akkor lesz, amikor elfogy a 10 ezer példány. 

Mészöly Miklós Szekszárdon született, Molnár Miklós néven. Jogi diplomáját a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg. 1944 őszén Észak-Poroszországba vitték frontszolgálatra, ahonnan hazaszökött, s közellátási felügyelőként helyezkedett el, majd lapszerkesztő, később szabadfoglalkozású író lett.

Mészöly Miklós, Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjaForrás: Fortepan/Szalay Zoltán

 

1949-benházasságot kötött Polcz Alaine pszichológussal, akinek a nevéhez fűzódik a Magyar Hospice Alapítvány létrehozása, de neki köszönhetjük azt is, hogy ma már a beteg gyerekek a kórházban is együtt lehetnek a szüleikkel. Mészöly Miklós és Polcz Alaine több mint ötven éven át voltak társak.


Legismertebb művei: Az atléta halála (1966), a Saulus (1968), a Film (1976) és a Családáradás (1995) című regények, valamint a Jelentés öt egérről (1967) című novelláskötet, de írt esszét, drámát, verset, mesét és publicisztikákat is.

 A Kossuth-díjas író alapítója volt a Digitális Irodalmi Akadémiának.