Ritka, de gyönyörű jelenség a holdszivárvány

Láttál már éjjeli szivárványt? Ha nem, ne keseredj el, hiszen a holdfényből születő, különös ívek felbukkanása még klasszikus testvéreikéinél is ritkább.

  

HoldszivárványForrás: Wikipedia

A holdszivárvány létrejöttéhez ugyanazok a tényezők szükségesek, mint a normál, nappali verzió megjelenéséhez: levegő, fény, illetve cseppek vagy kristályok, melyek megtörik annak útját. Mivel a Hold által visszavert napfény nem olyan erős, hogy szabad szemmel látható, teljes értékű szivárványt hozzon létre, megfelelő videó- vagy fotótechnika híján általában csak fehéresen felsejlő boltívet lát az ember.

Ehhez is speciális feltételeknek kell teljesülniük: többnyire teliholdra, annak alacsony állására, és fényszennyezettségtől mentes területre van szükség, hogy a szivárvány előbújjon.

HalojelenségForrás: Wikipedia

Felhős vagy ködös éjszakákon gyakori az úgynevezett halojelenség, amit valószínűleg te is észleltél már életed során. Ilyenkor a 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályokon törik meg a fény, gyönyörű, szivárványszínű, vagy egyszínűnek tűnő fénygyűrűt alkotva az égitest körül.