Tudod, a méhecske meg a virág…

Nem, ez nem clickbait! Valóban arról lesz szó, hogy mi minden következik e két csodálatos élőlény kapcsolatából.

Azt már tudjuk, hogy a méhcsaládok szigorú kasztrendszer szerint élnek. Előre elrendelt módon végzik a munkájukat születésük pillanatától.

A királynő petézik, a herék megtermékenyítik őt, a dolgozók pedig intézik a kaptár körüli teendőket. A fiatalabbak lényegében diákmunkán vannak: takarítással és az utódok gondozásával foglalatoskodnak.

A viasz készítés azonban már komolyabb tapasztalatot igényel. A legidősebb dolgozók alkotják tökéletes precizitással hatszög alakú szerkezetté a jellegzetes méhviaszt.

De kiktől tudják meg a gyűjtő méhek, hogy hol lehet jó virágport találni?

A kutatóméhtől. Ő deríti fel a terepet és azonosítja az útvonalhoz kapcsolódó támpontokat. Amikor megvan a helyszín, visszatér és különleges táncával jelzi a többieknek, hogy indulhat a virágporgyűjtés.

A méz gyógyhatásait ismerjük, de mi a helyzet a többi anyaggal, amit méhek készítenek?

 

Propolisz

A méhek ezt a fertőtlenítő hatású, enyves bevonatot friss hajtásokról, ágacskákról gyűjtik be és alakítják át a kaptár védelmére. A ragacsos anyag óvja a mézet a szennyeződésektől, kórokozóktól.
A propoliszt akkor tudják előállítani, ha a hőmérséklet megfelelően meleg és a gyanták fellazulnak.

Az emberiség évezredek óta alkalmazza sebgyógyításra.

A méh a legnépesebb közösségben élő fajta az élővilágban, mégis nagyon ritka, hogy vírusok vagy járványok támadják meg őket a propolisznak köszönhetően.

Mindezek mellett öregedésgátló, regeneráló, gomba- és vírusölő, sőt a rákos sejtek növekedését is gátolja.

Propolisz, méhpempő, méhviasz mind nagyon hasznosak az emberi szervezet számára.Forrás: Pixabay

Méhpempő

A méhpempő tulajdonképpen az egy-két hetes dolgozó méhek garatmirigy-váladéka. Ez a királynő és a lárvák tápláléka. Gyógyászati célokra használják koleszterincsökkentő hatása miatt.

Méhviaszból szappant is készítenekForrás: Pixabay

Méhviasz

Vízlepergető, könnyen formálható anyag, melyet sokféleképpen alkalmaznak gyertyakészítéshez, kozmetikai termékekhez, élelmiszerekhez, de még sebészeti területeken is.