Te használtad már a Duolingót?

A Duolingo a világ legkeresettebb nyelvtanulós appjainak az egyike. Megjelenése óta több mint 11 millióan értékelték, a 4,7-es átlag pedig azt mutatja, hogy többen adtak ötös értékelést az alkalmazásra, mint bármi mást. Ráadásul ingyenes!

Amikor belépsz az applikációba, kiválaszthatod, hogy mi az anyanyelved, vagy a nyelv, amit alapnak szeretnél használni egy másik megtanulásához. Ha a magyart állítod be, akkor az angol és a német kurzus közül választhatsz. Ez azonban nem az összes nyelv, amit a Duolingo nyújtani tud neked. Ha beszélsz angolul, végtelen lehetőségek tárháza nyílik meg előtted. De mielőtt kitérnék az angolul tanulható nyelvekre, megmutatom, milyen kreatív és hatékony módszerekkel tanít az alkalmazás.

Kurzusok magyarul beszélőknekForrás: Duolingo

Fordítás idegennyelvről megadott szókészlet segítségével

Forrás: Duolingo.com

A feladat során egy megadott szókészletből kell kiválasztani sorrendben azokat a szavakat, amelyekkel a fent olvasható és meghallgatható szöveg lefordítható. Ez a legegyszerűbb, az egész tanulási folyamat ilyenekkel kezdődik. A tanuló kezdetben csak képekkel ellátott szavakat fordít, hogy ezzel megtanulja az alapszavak jelentését. Az alkalmazás használatához ugyanis nem kell szótár, a nyelvtanhoz hasonlóan a szavakat is interaktív módon megtanítja.

Forrás: Duolingo.com

Megadott szavak behelyettesítése az idegennyelvű szövegbe

Forrás: Duolingo.com

A feladat lényege, hogy ugyanazon szó különböző nyelvtani változatait ajánlja fel, a tanulónak pedig a megfelelőt kell kiválasztania.

Fordítás saját nyelvről idegennyelvre

Forrás: Duolingo.com

A nehézsége abban rejlik, hogy a szavak különböző nyelvtani alakjait itt már nem felismerni kell, hanem automatikusan le kell tudni írni. A feladat során ügyelni kell arra, hogy ne cseréljünk fel szavakat. Ha a lefordítandó szöveg az, hogy "Eszünk és iszunk", a tanuló pedig leírja, hogy "We drink and eat" (Iszunk és eszünk), akkor azt a program nem fogja elfogadni.

Idegennyelvű szöveg hallás utáni leírása megadott szókészlet segítségével

Forrás: Duolingo.com

Ebben a feladattípusban egy rendkívül jól artikuláló, érthetően beszélő hang mond angolul egy szót vagy egy mondatot, ezt pedig a tanulónak le kell tudni képeznie szövegben a megadott szavak segítségével. A feladattípus nehézsége, hogy kezdőként az ember nem mindig tudja elsőre kiszűrni, milyen szavakat ejt ki az app. Ebben az esetben a teknősbékára nyomva elmondathatjuk vele szuperlassan is.

Idegennyelvű szöveg kiejtése írott és hallott szöveg alapján

Forrás: Duolingo.com

Az ilyen feladatokat jobb csendes helyen végezni. A tanuló meg tudja hallgatni a kiejtendő szöveget, mielőtt nekivág a beszédnek. Amikor készen áll, akkor a beszédgombra nyomva kiejti, amit hallott. Ha az alkalmazás meg van elégedve a kiejtéssel, akkor továbbenged.

Elérhető nyelvek angolul

Ha a tanuló nyelvét átállítod magyarról angolra, akkor látni fogod, hogy sokkal több nyelv érhető el angol anyanyelvűeknek, mint magyaroknak. Ha van legalább egy B2-es szintű angoltudásod, akkor mindenképpen ajánlom, hogy böngéssz a lehetőségek között.

Európai nyelvek: spanyol, francia, német, olasz, orosz, portugál, holland, svéd, norvég, lengyel, görög, dán, cseh, ukrán, magyar (bizony, 318 ezren tanulják világszerte!), román, finn.

Ázsiai és afrikai nyelvek: japán, kínai, koreai, arab, török, héber, hindi, vietnámi, szuahéli, indonéz.

Holt, kihaló félben lévő és ritka nyelvek: ír, walesi, hawaii, navahó, latin, skót gael, jiddis.

Mesterségesen létrehozott nyelvek: eszperantó, klingon, valériai.