Itt a nemzetközi futball ősz, itt van újra...

A szeptemberrel nemcsak a nyár ér véget, és nemcsak az iskolák csengői harsannak fel újra, hanem ismét elkezdődnek a klubfutball legnagyobb nemzetközi színpadainak fellépései. Jön a BL, az El, na meg debütál az Ekl.

Ha felcsapjuk az okulárét, és kicsit jobban szemügyre vesszük a Bajnokok Ligája csoportkörét, talán túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek legerősebb mezőnye alakult ki a 2021/22-es kiírásra.

Kis túlzással nincs olyan csoport, amelyben ne lenne három, de minimum két olyan csapat, amely akár a végső győzelemre is esélyes lehet.

És ha már esélyesek. A címvédőt mindig meg kell említeni, hiszen a tavalyi kiírást sem véletlenül húzták be, és látva a Chelsea nyári erősítéseit, egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás megvédeniük a tavalyi elsőséget.

A Chelsea mellett az első együttes, aki a legtöbb futballrajongónak beugrik, mint a végső győzelem egyik legnagyobb várományosa, a PSG. A Paris Saint-Germain a nyáron leigazolta többek között Donnarummát, Sergio Ramost, Wijnaldumot, Hakimit na meg Lionel Messit.

A már egyébként sem gyenge állománnyal rendelkező párizsiak két éve a döntőig már eljutottak, és lehet, hogy a mostani igazolások rutinja kell majd ahhoz, hogy megtegyék az utolsó lépcsőfokot a hőn áhított BL-trófea felé.

Persze komoly kihívókból nincs hiány. Érdemes odafigyelni a Bayern Münchenre, a Liverpoolra, de a nyári igazolások terén szintén jó kört futó Manchester Unitedre is, amely amellett, hogy újra a soraiban tudhatja Cristiano Ronaldót, még Varane és Sancho tudását is kamatoztathatja az idei szezontól.

De mi a helyzet a második számú kupasorozattal, az Európa-ligával?A BL-hez hasonlóan az El-csoportköre is idén tűnik a legkiegyensúlyozottabbnak, pláne, hogy mostantól nem 48, hanem csak 32 csapat versenyez a főtáblán. 

Lyon, Monaco, Leicester, Napoli, Lazio, Leverkusen. Lehetne sorolni a jobbnál jobb együtteseket, amelyek akár a BL-ben is megállnák a helyüket.

A tavalyi győztes Villarreal idén a BL-ben bizonyíthat, de kitudja, hogy kik kerülnek majd át a Bajnokok Ligája csoportköréből? Annyi biztos, hogy még ennél a felhozatalnál is combosabb lehet a sorozat, amikor ráfordulunk majd az egyenes kieséses szakaszra.

Na meg persze azt sem érdemes elfelejteni, hogy 2019 ismét szoríthatunk a Ferencvárosnak az El-ben, akkor az Espanyol és a Ludogorec mögött harmadik helyen végzett a csapat a csoportban.

Akkor kiesést ért, idén azonban még akár elégedettségre is adhatna okot ez a pozíció a Leverkusen, Betis, Celtic hármas ellen, hiszen mostantól a csoport harmadikja nem búcsúzik, hanem az Európa Konferencia Liga egyenes kieséses szakaszában folytatja.

Az európai mezőny erejét mutatja, hogy az újonnan induló, harmadik számú sorozatban is találhatóak olyan együttesek, mint a Tottenham vagy az AS Roma.

És, hogy ki lesz a sorozat történetének első győztese az albán főváros nemzeti stadionjában rendezendő döntőben? Az még a jövő zenéje, de az biztos, hogy történelmi pillanat lesz.