Amit megőrizhet az emlékezet - II. rész

A sport történetében számtalan fantasztikus, legendássá vált eseményt láthattunk, halhattunk. Nehéz lenne kiválasztani, hogy melyek voltak minden idők legfantasztikusabb sportteljesítményei, de íme tíz olyan pillanat, mely jó eséllyel ott van a legjobbak között. Kétrészes sorozatunk második felvonása következik.

5. Az évszázad mérkőzéseA Joe Frazier - Muhammad Ali között zajló bokszmeccs rászolgált erre a megnevezésre. Az összecsapás előtt mindkét legendás ökölvívó veretlen mérleggel bírt. Az eseményt a Madison Square Gardenben rendezték, több mint 20 ezer néző előtt. Végül Frazier örülhetett, aki még padlóra is tudta küldeni Alit.

 

4. Michael Jordan utolsó dobásaJordant valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de ha mégis: hatszoros NBA-győztes a Chicago Bulls csapatával, és hatszor választották meg a döntők legértékesebb játékosának. Minden idők egyik, ha nem a legjobb kosárlabdázója, aki igen stílusosan fejezte be a Bulls-nál töltött időszakát.

Az 1998-as döntő hatodik mérkőzésén, alig több mint öt másodperccel a mérkőzés vége előtt Jordan kosarat dobott, ezzel 87-86-os állásra módosítva a mérkőzést a Bulls javára a Jazz ellenében, amivel meg is nyerték mind a meccset, mind a csapat történetének hatodik bajnoki címét.

3. Michael Phelps érmei PekingbenAz amerikai úszó az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb sportolója. Összesen 28 érmet szerzett karrierje során, melyből 23 arany. Hogy hogyan sikerülhetett ennyit nyernie? Nos, csak 2008-ban, Pekingben nyolc aranyat szerzett, de még a „leggyengébb" szereplése alkalmával, Londonban is négy darab került a legfényesebben csillogó medálból a nyakába. 

2. Maradona „Isten keze" gólja

Az 1986-os világbajnokságon született minden idők egyik legemlékezetesebb találata. Anglia és Argentína feszültek egymásnak a negyeddöntőben, a kor egyik legnagyobb kiválósága pedig Diego Maradona volt.

Csapata mindkét találatát ő szerezte a 2-1-re megnyert meccsen, igaz, az első alkalmával a kezét a feje fölé tartva, amelyről a labda a kapuba került. Akkoriban a videóbíró hiányában nem volt lehetőség visszanézni az esetet, így megszületett a futball történetének leghíresebb „kezezős" találata.

1. Szoboszlai lő...Na jó, talán ennél a választásnál kicsit hazahúzott a szívünk, de ki ne fújná kívülről Hajdú B. István szavait, miután Szoboszlai Dominik a 92. percben megszerezte a győztes gólt, ezzel kijuttatva a magyar válogatottat az Eb-re úgy, hogy a 87. minutumban még Izland vezetett.

Utólag már tudjuk, hogy bár a csoportból való továbbjutás nem jött össze az Eb-n Franciaország, Németország és Portugália ellen, de mégis hatalmas siker volt, hiszen a németek és a franciák sem tudták legyőzni Marco Rossi együttesét, amely remekül helytállt a világ legjobb csapatai közül hárommal szemben.