Amit megőrizhet az emlékezet - I. rész

A sport történetében számtalan fantasztikus, legendássá vált eseményt láthattunk vagy halhattunk már. Nehéz lenne kiválasztani, hogy melyek voltak minden idők legfantasztikusabb sportteljesítményei, de kiemeltünk tíz pillanatot, amelyek jó eséllyel ott vannak a legjobbak között. Kétrészes sorozatunk első felvonása következik.

10. A Barcelona feltámadásaA 2016/17-es szezonban láthattuk a Bajnokok Ligája történetének egyik, ha nem a legnagyobb fordítását. A két résztvevő a PSG és a Barcelona, a párizsiak 4-0-val küldték haza a katalánokat a párharc első meccséről.

A visszavágó már csak formalitásnak tűnt, a 87. percben pedig ez a gondolat beigazolódni látszott, a Barca 3-1-re vezetett ugyan, de a továbbjutáshoz három gólra volt szüksége, alig pár perc alatt.

Aki ekkor felállt a TV képernyője elől, biztosan megbánta, mert a csoda megtörtént: Neymar a 88. és a 91. percben, míg Sergi Roberto a 95. percben talált be, így a katalánok 6-1-re legyőzték a párizsiakat, összesítésben pedig 6-5-ös eredménnyel jutottak tovább.

9. Az Ice BowlAz NFL 1967-es szezonjának egyik meccse valószínűleg örökké fennmarad a sportrajongók emlékezetében. A Green Bay Packers és a Dallas Cowboys Lambeau Fielden megrendezett mérkőzésén a Packers szurkolói örülhettek, csapatuk ugyanis 21-17 arányban győzött.

Mégsem erről marad emlékezetes a meccs, hanem az időjárási körülményekről. Az összecsapás ideje alatt ugyanis -26 Celsius-fok körüli hőmérséklet uralkodott a stadionban. Azért reméljük, hogy egyik játékos arcára sem fagyott rá a mosoly.  

8. A veretlen ArsenalAz „Ágyúsok" szurkolói valószínűleg mindig boldogan fognak beszélni erről a bajnoki szezonról. Az Arsenal ugyanis véghezvitte azt a bravúrt, ami sem azelőtt, sem pedig azóta nem sikerült senkinek a Premier League-ben. 38 meccsen egyszer sem találtak legyőzőre, 26 győztes összecsapás mellett 12 döntetlent értek el, 73 rúgott és 26 kapott góllal.

7. Az 51. Super BowlA Super Bowl LI két résztvevője az Atlanta Falcons és a New England Patriots csapatai voltak. A mérkőzésen az NFL döntőinek valaha volt legnagyobb fordítását láthattuk. A félidőben a Falcons már 21-3-ra vezetett, de az utolsó, negyedik negyedre is 28-9-es előnnyel fordulhattak.

Mindenki elkönyvelte, hogy az atlantai csapat emelheti majd magasba a Vince Lombardi trófeát, kivéve a New England Patriots játékosait.

Az utolsó negyedet 19-0-ra megnyerték, ezzel hosszabbításra mentve a meccset, ahol meg is szerezték a győztes touchdownt, így végül 34-28-ra megfordították a lehetetlennek tűnő állást, és történetük ötödik bajnoki címét szerezték. 

6. A City kétperces csodájaA helyzet a következő volt: a két városi rivális, a Manchester City és a Manchester United harcoltak a bajnoki címért a 2011/12-es szezonban. A párhuzamosan zajló meccseken előbb a United végzett, 1-0-ra győzött a Sunderland otthonában, azaz, ha a City nem nyer, úgy ők a bajnokok.

Márpedig nagyon úgy tűnt, hogy a City nem nyer, hiszen a 91. percben 2-1-es hátrányban voltak a QPR ellen.

Ekkor kezdődött a csoda. A 92. percben Dzeko egyenlített, ez még azonban kevés volt. A hazaiak mindent egy lapra feltéve támadtak, majd eljött a mára már legendássá vált 94. perc. Agüero kapott labdát, tolt egyet rajta, majd jobbal a kapuba zúdította. A Manchester City megcsinálta a lehetetlent, ezzel pedig elhódította a Premier League trófeáját.