Metin 2 – A nosztalgia játéka

Megvannak még azok a legendás játékok, amikkel gyerekkorodban játszottál, és ha meglátod őket, elfog a nosztalgia? Plants vs. Zombies, Shakes & Fidget, World of Warcraft – ki ne emlékezne rájuk? Íme mind közül a legnosztalgikusabb: a Metin 2.

A Metin 2-t mindenki vagy gyűlöli, vagy imádja – nincs átmenet, nincs középút. A legmegosztóbb játékok közé tartozott idehaza már a tizenkét évvel ezelőtti magyarországi megjelenésekor is.

Nagy vetélytársa volt a WoW-nak – persze a viszály csak a mi fejünkben létezett, de ez igazából senkit sem érdekelt. A két MMO egyszerre hódított Magyarországon, és a mai napig mindkettőnek vannak állandó és új játékosai is. A vita elhalkult, már-már megszűnt közöttük, a játékok azonban még mindig virágzanak.

2006-ban adta ki a Dél-koreai Ymir Entertainment Co. Ltd. Távol-keleti témájú MMO-ját, a Metin 2-t, melyet akkora kirobbanó siker fogadott a világban, hogy a következő években kénytelenek voltak egyre több is több nyelvre lefordítani és egyre több országban elérhetővé tenni. Az első magyar szerver 2009-ben nyílt meg magyar nyelven.

SzerverválasztóForrás: YouTube

A történet szerint a kontinens nem is olyan régen még egyetlen birodalom uralma alatt állt, azonban meteoritok – metinkövek – csapódtak a földrészbe, melyek mágikus erejükkel megvadították a természetet és az emberek ellen fordították azt.

 

A birodalom három részre szakadt.  

A nyugati Chunjo birodalmat Yoon-Young alapította, aki a letűnt birodalom utolsó császárának unokaöccse. Állama teokratikus, a papság uralma jellemzi. A metinkövek megjelenése után többször is figyelmeztette az udvart, hogy intézkedni kell, de mind őt, mind a metinköveket a kormányzat figyelmen kívül hagyta. Yoon-Young felkeléssel ragadta magához a nyugati hatalmat. Célja a metinkövek legyőzése és elpusztítása.


A keleti Jinno birodalom vitában áll az iménti Chunjóval, de harc nem folyik a két állam között. Ee-Ryoong birodalmi herceg alapította, az utolsó császár fia. Katonaállam, melynek célja a császárság újraegyesítése a dinasztia uralma alatt. A hivatalos állami propaganda nem vesz tudomást a metinkövekről és a veszélyeikről, így mondhatni a Yoon-Young által kifogásolt politikát folytatja. Titokban azonban kísérletek zajlanak a metinkövek erejének felhasználására.

BirodalomválasztóForrás: YouTube

A déli Shinshoo birodalom harcban áll a nyugati Chunjóval. Mivel az állam a kereskedelemre épül, ezért dél követeli nyugattól a kereskedelmi útvonalak újranyitását, ám ezt az megtagadja. A háború az utakért folyik. Az ország célja, hogy a birodalom a kereskedő elit uralma alatt egyesüljön.

A játékos ötféle karaktertípus közül tud választani, bár nem kétlem, hogy ez sokaknak meglepő lehet. Az ötödik – Vérfarkas – karaktert ugyanis csupán néhány éve adták hozzá a játékhoz.

A négy klasszikust azonban mindenki ismeri: Harcos, nindzsa, sura és sámán. Minden karakter rendelkezésére áll két szakirány, melyek közül a játékosnak választania kell. Így összességében tíz különböző képességű és erejű karakter játszható.

 

KarakterválasztóForrás: YouTube

Játszani a játékot nosztalgikus és élvezetes annak, aki gyerekként játszotta – furcsa és „retró" lehet annak, aki nem. De mindenképpen egy jól kidolgozott, 2006-os technológiával megalkotott kultjáték. És ingyenesen elérhető a Steamen

A játék néhány nappal ezelőtt bejelentett legújabb frissítéséhez épp tegnap tettek közzé a fejlesztők egy előzetest. 

A legújabb „Legend of the White Dragon" frissítés trailere (2021. június 15.):